Gemeente Breda

Gemeente committeert zich opnieuw aan Actieplan Cultuurbereik

ACCUBreda.jpg

Het college van burgemeester en wethouders heeft zich ook voor de periode 2005-2008 aan ACCU gecommitteerd, de gemeentelijke versie van het Actieplan Cultuurbereik. Het college stelt hiervoor een bedrag beschikbaar van ruim 130.000 per jaar. Hiermee voldoet de gemeente aan de eis van het ministerie van OC&W, waarbij de gemeente de bijdrage van het Rijk dient te verdubbelen (het matching-principe). Op 15 november jongstleden heeft het college de subsidieaanvraag ingediend bij het ministerie. Nog voor het einde van dit jaar wordt een antwoord van het ministerie verwacht.

Voor het Actieplan Cultuurbereik 2005-2008 zijn vier beleidsprioriteiten geformuleerd, die bijdragen aan het realiseren van de landelijke, centrale doelstelling: Het culturele bewustzijn van burgers versterken door het vergroten van zowel het publieksbereik als de actieve participatie in kunst en cultuur.

De ACCU-prioriteiten zijn:


1 Investeren in het betrekken van jeugd en jongeren bij cultuur;


2. Meer publiek betrekken bij Cultureel Erfgoed in Breda;


3. Investeren in marketing en promotie van culturele organisaties om hen te helpen meer publiek aan zich te binden;


4. Stimuleren van culturele activiteiten en festivals op andere locaties dan regulier, in het centrum en in de wijken om zo meer burgers in Breda op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met kunst en cultuur.

Naast ACCU zijn er nog twee aanvragen ingediend bij het ministerie: de regeling versterking Cultuureducatie in het primair onderwijs 2005-2006 en de geldstroom beeldende kunst.

Naar aanleiding van het succes van De Ontdekking stimuleert de gemeente scholen om in het kader van cultuureducatie bewuste keuzes te maken. De gemeente wil dit bereiken door bij de visieontwikkeling van scholen cultuureducatie prominenter op de agenda te krijgen.

Daarnaast wordt het cultuureducatieve aanbod verbreed, zodat gedurende de gehele schoolloopbaan (basis- en voortgezet onderwijs) van de leerling meer aandacht is voor cultuureducatie.

De aanvraag beeldende kunst richt zich op drie speerpunten:


1. Een samenhangend cultureel jaarprogramma voor Pand Elektron.


2. Projectsubsidies beeldende kunst. Deze vallen onder ACCU.


3. Vormgeving wordt een belangrijk aandachtspunt. Streven is om ieder jaar een activiteit op
het terrein van de (grafische) vormgeving te organiseren. In het jaar 2005 zal dit resulteren in een project waarin de grote Brabantse steden participeren, voor 2007 staat het jaar van de grafische vormgeving op het programma.

In juni zijn de plannen van Breda op bovengenoemde beleidsterreinen reeds in concept bij het ministerie van OC&W ingediend. Het ministerie heeft in augustus positief gereageerd op de ingediende voorstellen en heeft het college gevraagd de aanvragen op enkele punten aan te scherpen, hetgeen nu gebeurd is.

Breda, 25 november 2004