Nederlandse Hartstichting

Bijna 4,5 miljoen Nederlanders volgden een reanimatiecursus Tien procent van hen heeft de reanimatie al eens in de praktijk toegepast
Den Haag, 25 november 2004. Uit onderzoek van het TNS NIPO (n=1163) is gebleken dat Nederlanders over het algemeen goed weten wat een hart- of circulatiestilstand is en wat ze moeten doen in die situatie. Een ruime meerderheid, 88%, belt het alarmnummer 112. 50% zegt direct te beginnen met rean imeren,35%gaathulphalen.Vandebevolkingvan18 jaar en ouder heeft 35% - bijna 4,5 miljoen Nederlanders - een reanimatiecursus gevolgd. Opvallend is dat de 55-plussers ondervertegenwoordigd zijn, terwijl zij de grootste kans hebben in hun directe omgeving met een hartstilstand geconfronteerd te worden.

Elke week worden zo' n 230 Nederlanders buiten het ziekenhuis door een plotselinge hart- of circulatiestilstand getroffen. Meestal is het slachtoffer ouder dan 60 jaar en is binnenshuis. Een hartstilstand leidt na 4-6 minuten tot hersenbeschadiging en na ongeveer 10 minuten tot de dood. Door direct hartmassages en mond-op-mondbeademingen (basale reanimatie) afwisselend toe te passen wordt zuurstofrijk bloed rondgepompt, zodat deze gevolgen worden voorkomen. Behalve directe reanimatie zijn snelle defibrillatie, dit is het hart met een krachtige stroomstoot van een defibrillator weer in een goed ritme brengen, en specialistische reanimatie door ambulancepersoneel cruciaal voor de overlevingskansen.

Positieve houding tegenover reanimatie

De Nederlander acht directe reanimatie belangrijk om zuurstoftekort te voorkomen (39%), het hart weer op gang brengen (23%), bloed rond te pompen (20%) en hersenbeschadiging tegen te gaan (18%). Eenderde geeft aan een reanimatiecursus gevolgd te hebben om mensen te kunnen helpen. Jonge landgenoten (18-34 jaar) geven dit motief minder vaak aan (21%). Zij maken eerder gebruik van de gelegenheid een cursus te volgen zodra deze op school of op de werkplek wordt georganiseerd. Eenderde van degenen die (nog) geen cursus volgden, geeft aan het wel van plan te zijn, maar het is er nog niet van gekomen. Een ander motief is als een familielid, vriendin, collega of sportmaatje hartpatiënt zou worden (41%).

Hartstichting besteedt ruim aandacht aan reanimatie en AED

De Hartstichting stimuleert al ruim dertig jaar reanimatieonderwijs. Zij zal in de komende jaren een extra beroep doen op de 55-plussers om een cursus te volgen, omdat zij vaak de getuige en hulpverlener bij een plotselinge hartstilstand in de eigen woonomgeving kunnen zijn.

De AED, de automatische externe defibrillator, is nu nog onbekend, zo blijkt uit het onderzoek. Leren defibrilleren met een AED is een vervolgopleiding op een reanimatiecursus. Een cursus reanimatie duurt 4-6 uur, leren defibrilleren met een AED een paar uur extra.

Momenteel zendt Nederland 1 elke dinsdagavond om 23.40 uur de dramaserie 'Zes Minuten' uit, over de zes beslissende minuten na een hartstilstand en het belang van de AED.

Doelstelling ruimschoots gehaald

Een der doelstellingen van de Hartstichting was dat in 2005 30% een cursus reanimatie heeft gevolgd. Daarom gaf zij TNS NIPO opdracht onder de bevolking vanaf 18 jaar onderzoek te verrichten naar kennis en gedrag bij een hartstilstand en het percentage reanimisten. Het onderzoek vond eind augustus 2004 plaats. Deze doelstelling is mede door de bijdragen van andere cursusaanbieders ruim gehaald.