Gemeente Den Haag

november 2004
Haagse Horecadag 2004 in teken van Horeca vignet (25 november)

Op 25 november aanstaande wordt voor de derde keer het Haags Horeca Vignet uitgereikt.
Uit handen van Wethouder Ries Smits ontvangen maar liefst 75 Haagse horecaondernemers dit vignet waarmee zij aangeven te werken aan een duurzame bedrijfsvoering waarin het horecaproduct wordt aangeboden met aandacht voor milieuzorg en normen en waarden.
Niet voor niets heeft de Haagse Horecadag dit jaar dan ook als thema: normen en waarden: illusie of realiteit? De uitreiking vindt plaats tijdens de Haagse Horecadag 2004 tussen 15.00 en 16.30 uur bij het Mondriaan College voor Horeca en Toerisme aan de Koningin Marialaan 9.

Dit jaar konden voor het eerst ondernemingen uit drie categorieën meedingen wat resulteerde in drie winnaars: Het Kurhaus in de categorie hotel/ hotel-restaurant, Dudok en Ketjes-mix in respectievelijk de categorieën restaurant/café-restaurant en cafés/cafetaria's.

Deetman in debat met Haagse horeca
Voorafgaand aan de feestelijke uitreiking gaat burgemeester Deetman in debat met de Haagse horeca. Naast de burgemeester zullen ook wethouder Smits, directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland en directeur Ton Rijerkerk van de Kamer van Koophandel haaglanden acte de présence geven.

Stellingen zoals: 'regels zijn pas echte regels als de overtreders ervan keihard worden aangepakt' en 'een ondernemer is geen opvoeder' zullen ongetwijfeld zorgen voor de nodige discussies. Bart Chabot zal op zijn gebruikelijke wijze de zaal erbij betrekken waardoor een levendig debat gegarandeerd is. Zijn afsluitende gesproken column zal ongetwijfeld de nodige kritische noten bevatten.

Bewustwording bij horecaondernemers
Het Haags Horeca Vignet werd in 2000 geïntroduceerd door de gemeente Den Haag. Voor het eerst zijn dit jaar zijn ook de Kamer van Koophandel Haaglanden en Koninklijk horeca Nederland Afdeling Den Haag bij dit project betrokken. De tweede wijziging ten opzichte van voorgaande edities is dat niet alleen restaurants, maar alle bedrijfstypes uit de branche konden meedingen. In 2000 ontvingen 23 ondernemers het vignet. In 2002 waren dat er veertig. Dit betekent dat het Haags Horeca Vignet leeft bij ondernemers.

Het Haags Horeca Vignet is één van de activiteiten in het kader van het gemeentelijk project "Dat zien wij graag in Den Haag": een publiekscampagne ter verbetering van de omgangsvormen in de horeca. Het Haags Horeca Vignet heeft als doel is bewustwording bij de ondernemers. Dit moet leiden tot meer zelfregulering en een hogere kwaliteit van de bedrijfsvoering.