Gemeente Den Haag

november 2004
Ruim 3,3 miljoen Europese subsidie voor nieuwe projecten (25 november)

Het college van B& W heeft ruim EUR 3,3 miljoen toegekend aan een drietal nieuwe projecten die een directe bijdrage leveren aan de versterking van de economische structuur van Den Haag. Het gaat om een bedrijvencentrum in het Laakhavengebied, de herinrichting van de openbare ruimte op de Prinsengracht en de opzet van een digitaal kenniscentrum voor het MKB. Het geld komt uit het Europese programma Doelstelling 2 Den Haag Centrum Zuid.

Voor het project `Bedrijvencentrum Lulofstraat' is het voormalig pand van het Centrum Vakopleiding aan de Lulofstraat in Laakhaven aangekocht. Het pand zal worden verbouwd tot starterscentrum, congresruimtes en een budgethotel. De omvang (ruim 9.500 m2 ) en ligging van het pand maken het mogelijk om meerdere gewenste functies gelijktijdig te realiseren in het Laakhavengebied. In het pand komen 10 bedrijfsunits, 6 congresruimtes (tezamen 7.300 m2) en een low budgethotel met 39 kamers met 100 -120 bedden (2.200 m2). Een nevenfunctie van het pand is het dienstdoen als leer-werkomgeving. Er worden leer-werkplaatsen en stageplaatsen gecreëerd voor studenten van verschillende MBO-en HBO-opleidingen, zoals de Mondriaan Onderwijs Groep en de Haagse Hogeschool.
Het college van B&W heeft hiervoor EUR 1,8 miljoen beschikbaar gesteld.

Met de Europese subsidie is het verder mogelijk de totale herinrichting van de openbare ruimte op de Prinsengracht van gevel tot gevel aan te pakken. Dit vanwege de achteruitgang van de ruimtelijke kwaliteit van de Prinsengracht en omgeving die onder meer zichtbaar is in de vele verkeerseilanden, een rommelig parkeerbeeld en een ruimtelijke inrichting die voor geen van de gebruikers voldoet. De herinrichting bestaat onder meer uit het verbreden van trottoirs, de aanleg van vrijliggende fietspaden, het verbeteren van laad- en losvoorzieningen en het aanpassen van de trambaan. Het project versterkt zo de economische functie van het gebied. Het college van B&W heeft hiervoor EUR 1,4 miljoen beschikbaar gesteld.

Het derde project houdt in dat de VBM-Businessclub in de jaren 2005 en 2006 met Europees geld een digitaal kenniscentrum zal opzetten voor de ondernemers in het D2-gebied. Het stimuleren van internetgebruik door kleine MKB-ondernemers kan een economische impuls betekenen voor vooral de oude wijken van Den Haag.

In de jaren 2003 en 2004 heeft de VBM-Businessclub al succesvol gefungeerd als intermediair tussen allochtone en autochtone ondernemers in het Doelstelling 2 gebied. Het college van B&W heeft hiervoor EUR 75.000,- beschikbaar gesteld.

In Den Haag Centrum Zuid wordt sinds 2000 het Europese D2-programma uitgevoerd, waarvoor de Europese Commissie indertijd EUR 30 miljoen beschikbaar heeft gesteld. D2 staat voor Doelstelling 2 Stedelijke gebieden. Het doel van dit programma is het economisch revitaliseren van achterblijvende gebieden binnen de grote steden. Voor Den Haag betekent dat het verbeteren van bedrijfsterreinen, het (ver)bouwen van bedrijfsverzamelgebouwen, ondersteuning van startende bedrijven en bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke omgeving voor ondernemers en bezoekers. De drie projecten waarmee, dankzij de subsidie, nu kan worden gestart, voldoen aan deze doelstellingen.

Tentoonstelling `Europa maakt verschil'
In de maanden december, januari en februari is in het Bezoekerscentrum Stedelijke Ontwikkeling in het Stadhuis een tentoonstelling over Europese projecten in Den Haag. Hier is te zien wat er in onze stad nog meer wordt gerealiseerd dankzij Europese subsidie.