Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

AIV: 'Dienstenliberalisering ook in belang van Derde Wereld'

Adviesraad internationale vraagstukken
Persbericht
Datum: 25 november

'Ontwikkelingslanden moeten met vertrouwen onderhandelingen over dienstenliberalisering tegemoet zien'.

Een voortgaande liberalisering van de handel in goederen en diensten is van belang voor zowel ontwikkelde landen als ontwikkelingslanden. Cruciaal hiervoor is dat de multilaterale onderhandelingen in het kader van de World Trade Organization (WTO) tot bevredigende resultaten leiden. De Ministeriële WTO-Conferentie in Hong Kong kan half december een aanzet zijn om de onderhandelingen over dienstenliberalisering op een hoger plan te brengen. Ontwikkelingslanden mogen en hoeven deze boot niet te missen, mits van geval tot geval wordt nagegaan of er voldoende waarborgen in hun economie, beleidsvoering en institutionele capaciteit zijn ingebouwd om te voorkomen dat de liberalisering uiteindelijk verkeerd voor hen uitpakt. Het bepalen waar al dan niet concessies gedaan moeten worden, is maatwerk. Dit is de belangrijkste boodschap van het advies 'Dienstenliberalisering en ontwikkelingslanden. Leidt openstelling tot achterstelling?' dat de Adviesraad Internationale Vraagstukken aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking heeft aangeboden.

In het advies richt de AIV zich specifiek op de lopende onderhandelingen binnen de General Agreement on Trade in Services (GATS) en op de vraag wat deze onderhandelingen betekenen voor de verschillende groepen ontwikkelingslanden.

Hoewel ontwikkelingslanden een troef in handen hebben in de vorm van goedkope en flexibel inzetbare arbeid is koudwatervrees ontstaan, omdat de onderhandelingen technisch en ingewikkeld zijn. Ook kunnen veel landen onvoldoende overzien in hoeverre de binnenlandse (publieke) dienstensector door de buitenlandse concurrentie zal worden bedreigd. De AIV zag in de succesvolle groepsvorming van ontwikkelingslanden onder leiding van Brazilië en India in 2003 in Cancún een bemoedigend teken. De AIV pleit voor verdere hulp aan ontwikkelingslanden om tegemoet te komen aan de behoefte aan capaciteit voor het voeren van de onderhandelingen, en de uitvoering van de handelsregels. Tevens stelt de AIV enkele GATS-specifieke maatregelen voor teneinde de flexibiliteit voor ontwikkelingslanden optimaal te maken, zonder de algemene WTO-doelstellingen van transparantie, vrije markttoegang en gelijke behandeling voor alle leden te ondergraven. Deze aanbevelingen betreffen onder meer het uitbesteden van diensten naar landen met lage lonen (outsourcing); een betere regeling van de tijdelijke aanwezigheid van personen die een specifieke dienst verrichtten in een ander land; mogelijkheden voor circulaire migratie en het tegengaan van braindrain uit ontwikkelingslanden.

///