Time : 5:28:12 PM
Date : Thursday, November 25, 2004
Sender Name: SETCa-BBTK

Interprofessioneel overleg: Brief van BBTK/SETCa (ABVV-bedienden) aanwerkgeversfederaties

Hieronder vindt u de brief die BBTK/SETCa vandaag richt aan alle werkgeversfederaties waarmee op sectorvlak onderhandeld wordt. Met deze brief maken wij hen duidelijk dat onze centrale een interprofessioneel akkoord met inhoud wenst, maar dat dit niet kan op basis van wat de werkgevers hier en daar publiekelijk verklaren. Wij verwijzen hiervoor o.a. naar de radicale opstelling van VOKA, de Vlaamse werkgeverskoepel, en UNIZO.

Zonder interprofessioneel akkoord wordt er hoe dan ook op sectorvlak onderhandeld. BBTK/SETCa wenst echter eerst volop te gaan voor een solidair interprofessioneel akkoord dat aandacht besteed aan de verbetering van het statuut van de zwakkeren en voldoende mogelijkheden biedt voor onderhandelingen in de sectoren. Loonmarge, verlenging brugpensioen-leeftijden en geen veralgemeende flexibiliteit staan hierbij voorop.

BBTK/SETCa rekent erop dat de sectorfederaties hun stem laten horen bij het VBO.

"Geachte,

De voorwaarden die door de werkgevers worden gekoppeld aan de onderhandelingen over een Interprofessioneel Akkoord bij de start van deze besprekingen, baren ons grote zorgen: loonstop gedurende 2 jaar, invraagstelling van het systeem van loonsindexering, meer flexibiliteit, invraagstelling van het brugpensioen en het tijdskrediet,....

Wij daarentegen zijn uiterst gehecht aan de onderhandelingen over een interprofessioneel solidariteitsakkoord dat het kader vastlegt voor de verdere besprekingen op sectoraal vlak.
Het spreekt evenwel voor zich dat de voorwaarden van de werkgevers niet door de beugel kunnen aangezien ze de onderhandelingen onmogelijk maken.

U begrijpt dat het voor ons belangrijk is om het standpunt terzake van uw organisatie te kennen.
Wij willen vooral weten of uw Federatie wenst te komen tot het sluiten van een Interprofessioneel Akkoord op basis van de volgende principes: het behoud van de onderhandelingsvrijheid (de norm moet indicatief zijn), het behoud van de indexering van de lonen en van het brugpensioen, geen extra flexibiliteit in een interprofessioneel akkoord.

Wij danken u nu reeds voor het gevolg dat u zal geven aan ons verzoek.

Hoogachtend, .."

Meer informatie bij:
Erwin De Deyn: 0475-27.31.33
Christian Roland: 0475-34.94.61