Gemeente Leiden

Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (0900-110 20 30) geopend

Donderdag 25 november is het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld geopend. Dit is één (regionaal) aanspreekpunt voor slachtoffers, omstanders én daders van huiselijk geweld.

Bij huiselijk geweld denken veel mensen aan lichamelijk geweld en mishandeling. Maar ook vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik en financiële uitbuiting zijn vormen van huiselijk geweld. Huiselijk geweld wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Dit kan de eigen partner zijn, een ander gezinslid, iemand uit de familie, een huisvriend of een ex-partner. Huiselijk geweld komt veel voor en is zeer ingrijpend. Soms is het geweld eenmalig, soms duurt het maanden of zelfs jaren. Huiselijk geweld is moeilijk op te sporen, omdat het 'achter gesloten deuren' plaatsvindt.

De regio Zuid-Holland Noord heeft nu een regionaal Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld. Dit is één aanspreekpunt voor slachtoffers, omstanders én daders. Maar het steunpunt is er ook voor advies aan professionals (bv. huisartsen, leerkrachten), die willen weten hoe zij bij een vermoeden van huiselijk geweld het probleem kunnen aanpakken.

Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld biedt een luisterend oor, geeft advies, helpt naar een oplossing zoeken en maakt afspraken met de bellers voor een eventueel hulptraject. De medewerkers van het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld hebben een geheimhoudingsplicht. Zij werken samen met verschillende hulpverleningsorganisaties in Zuid-Holland Noord. Er kan ook anoniem contact opgenomen worden met het steunpunt.

Het telefoonnummer van het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld is 0900-110 20 30 (lokaal tarief). Het meldpunt staat open voor inwoners van Alkemade, Alphen aan den Rijn, Hillegom, Jacobswoude, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Liemeer, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnsburg, Rijnwoude, Sassenheim, Ter Aar, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond en Zoeterwoude.

Nadere informatie bij Veerle van der Burght, afdeling Communicatie gemeente Leiden, tel. 5165117 (zie ook pagina 2)

Nadere informatie voor de pers

Convenant
Het advies- en steunpunt huiselijk geweld kan niet werken zonder afstemming met allerlei hulporganisaties in de regio zoals bijvoorbeeld het Algemeen Maatschappelijk Werk, instellingen voor daderhulpverlening en Slachtofferhulp. Het is belangrijk dat slachtoffers en daders van huiselijk geweld snel kunnen worden doorverwezen naar de juiste vorm van hulp. Daarom hebben deze organisaties op 25 november een convenant getekend met richtlijnen voor de hulpverlening bij huiselijk geweld.

Campagne
Vanaf 25 november is overal in de regio ook de publiekscampagne 'Huiselijk geweld is niet normaal' te zien. De campagne bestaat onder andere uit folders en posters, die in de regio zijn verspreid. Digitaal voorbeeldmateriaal van de publiekscampagne is beschikbaar bij de GGD Zuid-Holland Noord, telefoonnummer 071-523 32 09

---- --