Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA eist strikte toepassing taalwetgeving in Brussel (25/11/04)

Vorige maand stuurde het Brussels Gewest een rondzendbrief aan de Brusselse gemeenten over de toepassing van de taalwet in bestuurszaken. Deze rondzendbrief vervangt het
taalhoffelijkheidsakkoord dat door de Raad van State werd geschorst. In de rondzendbrief geeft de Brusselse regering de Brusselse gemeenten de toelating om contractueel personeel aan te werven zonder voorafgaand Selor-examen tweede taal. De Nieuw-Vlaamse Alliantie wijst op het ongrondwettig karakter van deze beslissing. De Raad van State oordeelde reeds eerder dat bij aanwerving van contractueel personeel niet mag afgeweken worden van de taalwetgeving. Ook het Brussels Gewest moet zich houden aan deze wetgeving!

Vorige week beweerde minister Dewael dat zijn diensten niet over de rondzendbrief beschikten en dat hij zich dus niet kon uitspreken over deze zaak. Daarom overhandigde Kamerlid Patrick De Groote vandaag tijdens de plenaire vergadering zelf de rondzendbrief aan minister Dewael en herhaalde hij de vraag wat de minister zal ondernemen tegen het onwettig karakter ervan en tegen de bevoegdheidsoverschrijding door het Brussels Gewest.

De minister antwoordde ontwijkend op de vragen door te stellen dat zijn diensten de rondzendbrief zullen onderzoeken en dat hij wacht op de definitieve uitspraak van de Raad van State over het taalhoffelijkheidsakkoord. Kamerlid De Groote betreurt deze afwachtende houding ten zeerste.

De N-VA stelt tevens vast dat het Brussels Gewest er niet in slaagt haar toezichtsbevoegdheid naar behoren uit te oefenen. Het aantal inbreuken op de taalwet blijft groot, maar leidt slechts hoogst zelden tot een vernietiging. Blijkbaar kan het Brussels Gewest zich heel wat meer veroorloven dan een gewone burger. Die zou bij dergelijke manifeste onwil om de wet te respecteren en toe te passen, reeds lang zijn veroordeeld. Waarop wacht de federale overheid om op te treden?

Auteur:
Kamerlid
Patrick De Groote

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be