Gemeente Hoorn


BIBOB-beleidslijn voor horeca gaat op 25 november in

Persbericht d.d.: 23 november 2004

De horeca-, prostitutie- en speelautomatenbranche krijgt in Hoorn te maken met aangescherpte regelgeving om eventuele strafbare feiten tegen te gaan. Ondernemers moeten bij het aanvragen van een vergunning in een aantal gevallen extra gegevens over hun bedrijfsvoering en financiering verschaffen. De verscherpte regelgeving vloeit voort uit de nieuwe wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (BIBOB).
De Hoornse BIBOB-beleidslijn voor horeca gaat op donderdag 25 november in. De gemeente Hoorn maakt dit bekend op de gemeentelijke informatiepagina 'Hoorn op 5' en in de openbare bekendmaking op pagina 4 van het Westfries Weekblad.

De burgemeester en burgemeester en wethouders hebben op 6 juli 2004 de 'Beleidslijn van de gemeente Hoorn voor de horeca-, prostitutie- en speelautomatenbranche in het kader van de Wet BIBOB' vastgesteld. De Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (BIBOB) geeft het gemeentebestuur onder meer de bevoegdheid om vergunningen en subsidies te weigeren of in te trekken:
* als deze worden gebruikt voor:
- het plegen van strafbare feiten;
- het benutten van (financiële) voordelen uit strafbare feiten;
* als blijkt dat om de vergunning te verkrijgen strafbare feiten zijn gepleegd (bijvoorbeeld het overleggen van valse diploma's of verklaringen).

Extra gegevens
De Wet BIBOB is van toepassing op diverse bedrijfstakken en activiteiten. In de beleidslijn hebben burgemeester en wethouders vastgelegd hoe zij de Wet BIBOB zullen toepassen voor de horeca en aanverwante bedrijven (speelautomaten, seksinrichtingen en coffeeshops) in Hoorn.
In het kort komt het er op neer dat ondernemers bij het aanvragen van een vergunning in de volgende gevallen door middel van een BIBOB-vragenformulier extra gegevens over hun bedrijfsvoering en financiering dienen te verschaffen:

* bij het aanvragen van een exploitatievergunning voor een coffeeshop;

* bij het aanvragen van een drank- en horecavergunning voor een horecabedrijf (niet zijnde een paracommerciële instelling);
* bij het aanvragen van een exploitatievergunning voor een seksinrichting;

* bij het aanvragen van een exploitatievergunning voor een speelautomatenhal.

Voorts dient een (horeca)ondernemer het BIBOB-vragenformulier in te vullen als de Officier van Justitie de burgemeester of burgemeester en wethouders verzoekt de Wet BIBOB op de betreffende onderneming toe te passen.

Nader onderzoek
Op grond van de overlegde gegevens kan het gemeentebestuur de vergunning verlenen, weigeren of intrekken. Indien na het onderzoek van de gemeente nog vragen bestaan over het risico op crimineel misbruik kan het gemeentebestuur voor nader onderzoek een beroep doen op het onder het Ministerie van Justitie vallende Bureau BIBOB. Dit bureau brengt dan een advies uit aan het gemeentebestuur gebaseerd op openbare en niet-openbare bronnen.
Het advies van het Bureau BIBOB kan drie uitkomsten hebben. De eerste is dat er geen risico is dat de vergunning voor criminele doeleinden wordt misbruikt of ter verkrijging van de vergunning strafbare feiten zijn gepleegd. De vergunning wordt dan gewoon verleend c.q. blijft gewoon geldig. In het tweede geval bestaat er een gering risico. In dat geval kan het gemeentebestuur extra voorwaarden verbinden aan de vergunning. In het derde geval bestaat er een ernstig risico. De burgemeester dan wel het college van burgemeester en wethouders zal de vergunning dan weigeren of intrekken.

De 'Beleidslijn van de gemeente Hoorn voor de horeca-, prostitutie en speelautomatenbranche in het kader van de Wet BIBOB' is een beleidsregel in de zin van Titel 4.3 van de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB) en treedt in werking op 25 november 2004. Met ingang van die dag ligt de beleidslijn tijdens de normale kantooruren voor een ieder ter inzage in het stadhuis van Hoorn (Nieuwe Steen 1), bij de afdeling Juridische Zaken.

Bij de voorlichtingsbalie in de hal van het stadhuis is het informatieblad 'Wat houdt de nieuwe wet BIBOB in?' verkrijgbaar.
---