Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Vijf Leidse wetenschappers benoemd tot lid De Jonge Akademie

Persbericht Universiteit Leiden
25 november 2004

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gaat De Jonge Akademie oprichten. Deze bestaat uit jonge wetenschapsbeoefenaren die aan het begin van hun loopbaan staan en nog te jong zijn voor het lidmaatschap van de oude KNAW. Na een openbare selectieprocedure heeft de KNAW veertig jonge onderzoekers gekozen. Vijf van hen werken als onderzoeker bij de de Universiteit Leiden:
* Dr. M. (Mischa) Bonn

* Prof.dr. R.J.F. (Ronald) Cramer

* Dr. E.M.L. (Elise) Dusseldorp

* Mr.dr. J.H. (Janneke) Gerards

* Dr. R.B. (Bas) ter Haar Romeny

Mischa Bonn
Mischa Bonn studeerde in 1993 af in de Fyische chemie aan de Universiteit van Amsterdam. Behalve chemie studeerde hij ook filosofie, met logica als specialisatie. Hij promoveerde in 1996 aan de Technische Universiteit Eindhoven op een onderzoek naar de ultrasnelle dynamica van zeolietkatalysatoren. Sinds 1999 werkt hij bij het Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek, in de onderzoeksgroep Katalyse en oppervlaktechemie, en sinds 2004 ook aan het FOM-instituut voor Atoom- en Molecuulfysica in Amsterdam. Bonn maakt gebruik van recente, mede door hem ontwikkelde ultrasnelle spectroscopische lasertechnieken om op moleculaire schaal inzicht te krijgen in oppervlakteprocessen, bijvoorbeeld in model-katalysatoren. Dit soort fundamentele inzichten kunnen op den duur nieuwe deuren openen voor industriële innovatie. Bonn ontving eerder twee subsidies, een van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen en een in het kader van de NWO Vernieuwingsimpuls. http://wwwchem.leidenuniv.nl/surfcat/

Ronald Cramer
Ronald Cramer studeerde in 1992 af aan de Universiteit Leiden in de Algebra, meetkunde en getaltheorie. Zijn afstudeerscriptie ging over cryptologie. Hij promoveerde in 1997 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Modular design of secure yet practical cryptographic protocols en ontving hiervoor in 1998 de Christiaan Huygens Prijs van de KNAW. Hij werkt sinds 2004 als hoogleraar Cryptologie aan de Universiteit Leiden en is tevens hoofd van het Cryptology and Information Security Thema bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica te Amsterdam. Cryptologen analyseren en ontwikkelen de wiskundige kerntechnieken om digitale informatie en transactiesystemen te beveiligen tegen aanvallen van kwaadwillende hackers. Bij het vakgebied informatieveiligheid gebruikt men cryptografische technieken voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld firewalls en veilige internetprotocollen. Cramer houdt zich dus bezig met de wiskundige aspecten van beveiliging van digitale informatie. Ook verdiept hij zich in de vraag wat de fundamentele grenzen zijn aan digitale beveiliging in het algemeen. Met name zijn werk op het gebied van chosen ciphertext secure encryption heeft grote internationale aandacht getrokken.
http://leidsewetenschappers.leidenuniv.nl/show.php3?medewerker_id=809

Elise Dusseldorp
Elise Dusseldorp studeerde in 1996 af als psycholoog aan de Universiteit Leiden (Faculteit Sociale Wetenschappen), met als specialisatie Methoden en technieken van psychologisch onderzoek. Ze promoveerde in 2001 aan deze universiteit op het proefschrift 'Discovering treatment covariate interaction: An integration of regression trees and multiple regression'. Sinds 1996 maakt ze deel uit van de Datatheorie groep (Departement Pedagogische wetenschappen) o.l.v. prof.dr. Jacqueline J. Meulman. Deze groep is gespecialiseerd in het ontwikkelen van analysetechnieken die toepasbaar zijn op gegevens uit gedragswetenschappelijk, biomedisch, en marketing/consumenten onderzoek. Dusseldorp ontving in 2002 een Veni-subsidie van NWO, bedoeld voor pas gepromoveerde onderzoekers om in drie jaar hun ideeën verder te ontwikkelen. Ze ontwikkelt een nieuwe methode die het mogelijk maakt voorspellende factoren voor menselijk gedrag op te sporen. Haar methode maakt effecten zichtbaar van combinaties van factoren. Ze vond bijvoorbeeld dat cognitieve therapie vooral effect had voor een patiëntengroep met specifieke persoonskenmerken.
http://www.datatheory.nl/pages/dusseldorp.html

Janneke Gerards
Janneke Gerards studeerde in 1998 af aan de Universiteit Maastricht, en bleef de eerste jaren aan deze universiteit werken, eerst als junior onderzoeker en later als universitair docent bij de capaciteitsgroep Publiekrecht. Ze promoveerde in november 2002 op haar dissertatie Rechterlijke toetsing aan het gelijkheidsbeginsel, een theoretische en rechtsvergelijkende studie naar de manier waarop rechters om (moeten) gaan met klachten over ongelijke behandeling. Zij ontving hiervoor onder andere de studieprijs 2003 van de Stichting Praemium Erasmianum. Gerards werkt sinds 2003 als universitair hoofddocent bij de afdeling Staats- en bestuursrecht van de Universiteit Leiden. Ze doet rechtsvergelijkend onderzoek naar gelijke behandeling (op diverse terreinen), grondrechten en rechterlijke argumentatie, zowel op nationaal als op Europees niveau. In het bijzonder onderzoekt zij de manier waarop de rechterlijke argumentatie in zaken over fundamentele rechten verbeterd kan worden. http://www.publiekrecht.leidenuniv.nl/index.php3?m=124&c=212

Bas ter Haar Romeny
Bas ter Haar Romeny studeerde Godgeleerdheid en Semitische talen. Hij promoveerde in 1997 aan de Universiteit Leiden op het proefschrift A Syrian in Greek dress. The use of Greek, Hebrew and Syriac biblical texts in Eusebius of Emesas commentary on Genesis, waarvoor hij de studieprijs 1998 van de Stichting Praemium Erasmianum ontving. In 2002 ontving hij een PIONIER-subsidie van NWO om daarmee zijn project The formation of a communal identity among West Syrian Christians (451-1300) uit te voeren. Met een team van onderzoekers buigt hij zich over de vraag op welke wijze de West-Syrische christelijke gemeenschap een eigen identiteit heeft ontwikkeld. In een proces van overname en verwerping van elementen uit de culturen waaruit zij voortkwamen en waarmee zij in contact kwamen, definieerden West-Syrische christenen hun eigen positie. Om dit fenomeen te kunnen bestuderen, worden uiteenlopende disciplines gecombineerd. Ter Haar Romeny is betrokken bij verschillende internationale projecten over de oude Griekse en Syrische bijbelvertalingen, en hij is editor van het tijdschrift Aramaic Studies.
http://www.cnws.leidenuniv.nl/index.php3?m=45&c=56#BTH