Gemeente Zeist

Postbus 513 3700 AM Zeist telefoon (030) 6987911 fax fax (030) 6914944 envelop zeist@zeist.nl Zorginnovatie-expertmeeting

Datum 25 november 2004

Zorginnovatie expertmeeting

De gemeente Zeist heeft in samenwerking met de Universiteit Utrecht het initiatief genomen voor een expertmeeting om na te gaan welke ontwikkelingen in de zorg te verwachten zijn en welke nieuwe producten en concepten daaruit voort kunnen vloeien. Aan de bijeenkomst namen deel vertegenwoordigers van openbaar bestuur, zorginstellingen, woningcorporaties en andere deskundigen . Doel was na te gaan hoe we met die kennis gezamenlijk kunnen beoordelen welke kansen er zijn voor onze regio en aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan om de regio Zeist te laten uitgroeien tot een Care Valley, met minstens een nationale uitstraling.

Deze bijeenkomst vond plaats op 22 november in het bestuursgebouw van de universiteit Utrecht. Er waren ruim 40 deelnemers, die welkom werden geheten door burgemeester Boekhoven.

Professor Hooimeijer schetste ontwikkelingen in de woonvraag op grond van demografische ontwikkelingen. Hij pleitte voor meer keuzemogelijkheden voor bijvoorbeeld woonzorgcombinaties. Zorg voor Keuze hield hij de aanwezigen voor. In het bieden van die keuzemogelijkheden liggen innovatiekansen.

Professor Groenewegen ging in op de veranderende wetgeving en de invloed daarvan op de zorgverlening. Verschuivingen en veranderingen in de Zorgverzekeringswet, de AWBZ en de WMO zullen leiden tot meer keuzevrijheid en marktwerking. Alleen al de aankondiging van nieuwe wetgeving leidt tot veranderingen in de zorg, en daarmee tot kansen voor innovatie. De vraag wie de regierol daarbij op zich moet nemen, liet hij open: dat hangt af van de schaal van de voorziening en de wetgeving. Dat er met de nieuwe wetgeving schotten zouden verdwijnen tussen de verschillende vormen van zorg, verwachtte hij niet. Wel dat schotten zullen worden verschoven.

Professor Heeren ging in op de te verwachten toename van de zorgvraag. Een hogere gemiddelde leeftijd leidt tot meer aan ouderdom gelieerde beperkingen en ziekten, zowel psychisch al somatisch. Dit leidt tot een groter beroep op de mantelzorgers en de instellingen. Naar haar mening ligt in de discussie over de toekomstige zorg voor ouderen de nadruk te sterk op de careen te weinig op de noodzaak van (hoog)specialistische voorzieningen. In dat verband pleitte zij ervoor te komen tot het stichten van specialistische ziekenhuizen voor ouderen.

In de discussie die vervolgens ontstond onder leiding van Professor Atzema bleek het moeilijk de innovatiegedachte op te pakken. Men zag wel dat de situatie in de toekomst zou veranderen, maar men was het er nog niet over eens wie het voortouw daarin zou moeten nemen. Marktwerking? Overheid? Samenleving? Reden genoeg om later door te praten.

De dynamiek in de zorg, de verandering in de wetgeving en de plaats van de zorg in de economie van Zeist en de regio vormen voor de gemeente Zeist aanleiding om zich te oriënteren op de mogelijkheden om te komen tot een regio, waar innovatie in de zorg bevorderd wordt door samenhang te brengen in het aanbod van de verschillende partijen. Zeist wil zich daarbij in de voorwaardenscheppende zin actief opstellen. De gemeentesecretaris van Zeist, de heer Schriever kondigde aan, dat de gemeente het initiatief zou nemen om hierover met de betrokkenen door te praten.

De bijeenkomst heeft ertoe geleid, dat er meer inzicht is verkregen in hoe de zorg er in de toekomst uit kan zien en welke kansen er zijn voor en aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan om de regio Zeist te laten uitgroeien tot een Care Valley, met minstens een nationale uitstraling. De deelnemers aan de bijeenkomst willen naar vermogen hieraan bijdragen. En zij rekenen daarbij op de steun van de regiogemeenten en andere overheden.