Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 15 oktober 2004

Gajes & Gasten

Televisieserie over ´hangjongeren´ en het Nederlandse Rode Kruis

In opdracht van het Nederlandse Rode Kruis wordt de 8-delige televisieserie Gajes & Gasten gemaakt. Tien 'hangjongeren' worden in drie weken klaargestoomd om als vrijwilligers het vakantiehotel van het Rode Kruis te runnen. Het programma wordt vanaf donderdag 25 november wekelijks uitgezonden om 20:30 uur op Yorin. Productiebedrijf Endemol Nederland heeft het concept en de realisatie verzorgd.

Gajes & Gasten draait om Anita, Arjan, Carlos, Damanja, Donny, Linda, Michel, Sherlon, Ted en Thomas; jongeren met een onzeker toekomstperspectief. Toch hebben zij zich bereid verklaard over de grenzen van hun eigen bestaan te kijken.

De jongeren gaan de uitdaging aan om het Rode Kruis vakantiehotel ´De Valkenberg´ in Rheden te runnen. Dit na een intensieve opleiding van drie weken tot Rode Kruisvrijwilliger. In het hotel houden 15 jonge gehandicapten vakantie. De hangjongeren zijn verantwoordelijk voor het koken, serveren, opruimen van de kamers en opmaken van de bedden. Verder begeleiden zij de gasten tijdens excursies, als zij naar de wc willen en als zij naar bed gaan. Tijdens de voorbereidingsperiode hebben de tien kennis gemaakt met verschillende activiteiten van het Rode Kruis.

Gajes & Gasten is een realitydrama. De jongeren zijn genoodzaakt samen te leven in een villa, ver weg van huis en haard. De camera volgt de jongeren en hun belevenissen op de voet. De ontroering. De ruzies. Het ontstaan van nieuwe inzichten. De confrontaties met oude gewoontes. De verantwoordelijkheid drukt zwaar. Houden ze het allemaal wel vol? Het mag duidelijk zijn: het pad van hangjongere tot Rode Kruisvrijwilliger gaat niet over rozen.

Het Nederlandse Rode Kruis wil met Gajes & Gasten de diversiteit van het werk van Rode Kruis in Nederland laten zien. Bovendien wil de organisatie laten zien dat ervaring in vrijwilligerswerk helpt bij het vinden van een geschikte baan.

Gajes & Gasten is mogelijk gemaakt dankzij een anonieme gift, speciaal voor dit project.

Het Nederlandse Rode Kruis

Ruim 18.000 vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis helpen 55.000 chronisch zieken en gehandicapten met zogenaamde ´vriendendiensten´, zoals huisbezoeken, oppashulp, internetles, coaching en het opzetten van telefooncirkels. Jaarlijks genieten zo´n 6000 gasten van aangepaste vakanties op het vakantieschip J. Henry Dunant of in één van de Rode Kruis- vakantiehotels.

Bij evenementen en in rampsituaties biedt het Rode Kruis medische assistentie. Het Nederlandse Rode Kruis heeft in totaal 34.000 vrijwilligers. Het werk in binnen- en buitenland is mogelijk dankzij de giften van particulieren, bedrijven en instellingen. In Nederland telt het Rode Kruis 675.000 leden en donateurs en 285.000 sympathisanten.

Het Rode Kruis is het symbool geworden voor hulp aan mensen in nood. Of het nu slachtoffers zijn van een conflict of aardbeving in een ver land of mensen die het moeilijk hebben in Nederland: het Rode Kruis helpt. Zonder mensen uit te sluiten, als neutrale en onafhankelijke organisatie.