Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Raad voor concurrentievermogen op 25 en 26 november

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht
16 november 2004

Raad voor concurrentievermogen op 25 en 26 november

Op 25 en 26 november heeft de Raad voor Concurrentievermogen in Brussel plaats. De Raad wordt voorgezeten door minister Brinkhorst van Economische Zaken en minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
De Raad zal onder andere debatteren over de zogenoemde mid-term review van de Lissabon-agenda, die onder leiding van oud-premier Wim Kok is opgesteld. Ook over de dienstenrichtlijn en REACH (dat staat voor Regulation, Evaluation , Authorisation of Chemicals) zal worden gedebatteerd. De Raad hoopt het eens te worden over een lijst van 10 tot 15 Europese regels die met voorrang vereenvoudigd zouden moeten worden, over een gemeenschappelijke aanpak voor een richtlijn grensoverschrijdende fusies van kapitaalvennootschappen en over een verordening betreffende de handel in bepaalde stoffen die worden gebruikt voor de illegale vervaardiging van verdovende middelen of psychotrope stoffen (zogenoemde drugsprecursoren). Ook zal een gedachtenwisseling plaats hebben over de Europese positie in de onderhandelingen over de vestigingsplaats van ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor).
Op 25 november vindt tevens de eerste Space Council plaats: een gezamenlijke en gelijktijdige bijeenkomst van de European Space Agency (ESA) op ministeriëel niveau en de EU Raad voor Concurrentievermogen. EU en ESA werken sinds 1999 aan de ontwikkeling van een coherent Europees ruimtevaartbeleid om ruimtevaart zo goed mogelijk te kunnen inzetten voor Europese beleidsdoelstellingen. In deze eerste Space Council zal het startschot worden gegeven voor de ontwikkeling van een European Space Programme (ESP) in 2005. De lidstaten van de EU en ESA zullen de belangrijkste politieke punten van het ESP bespreken en een plan van aanpak voor de ontwikkeling ervan accorderen. Woensdag 17 november debatteert de vaste commissie van Economische Zaken van de Tweede Kamer met minister Brinkhorst en staatssecretaris Van Gennip over de agenda voor de Raad voor Concurrentievermogen en apart ook nog over de dienstenrichtlijn.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl Voor journalisten: Paula de Jonge, persvoorlichter, telefoon (070) 379 75 52, e-mail: A.T.M.deJonge@minez.nl

16 nov 04 17:26