Gemeente Amsterdam

Internationaal Joods Muziek Festival 2004
16 november 2004 - Ingrid Breed

Van 25 tot 28 november 2004 vindt het 11e Internationaal Joods Muziek Festival plaats in Cristofori Salon en in het Nieuwe de la Mar Theater. Op 25 november vindt in het Nieuwe de la Mar Theater het openingsconcert plaats met onder andere een optreden van de Israëlische zangeres Chava Alberstein.

Optreden en activiteiten

Gedurende het festival zijn er optredens van onder andere zangeres Chava Alberstein, pianist Jascha Nemtsov, zangeres Shura Lipovsky begeleid door cymbalist Jan Rokyta en violiste Monique Lansdorp, Theodore Bikel, een van de nestors van het jiddische lied, Ken Gould en Dorine van der Klei. Zaterdagavond kan het publiek actief deelnemen in 'A-Meezing-Anatevka!' .Theodore Bikel, die ruim 1600 keer de rol van Tevje in 'Fiddler on the Roof' heeft vertolkt, leidt de film in. Tijdens het festival worden diverse workshops gegeven.

Isaac Bashevis Singer

Op zondag 28 november biedt het festival gastvrijheid aan het jaarlijkse culturele evenement van de Stichting Jiddisj. Dat staat dit jaar in het teken van de schrijver Isaac Bashevis Singer, die 100 jaar geleden werd geboren. Joseph Sherman, hoogleraar Yiddish Studies aan de Universiteit van Oxford en gespecialiseerd in het werk van I.B. Singer, geeft een een lezing over "The Moral Universe of Isaac Bashevis Singer".
Daarna lezen en spelen Willy Brill, Fajga Szmulewicz, Jan Waas en Jochanan Wiegman in het Jiddisj en Nederlands de toneelbewerking van I.B. Singers verhaal 'De laatste demon'. Het middagprogramma eindigt met een concert door Benjamin Muller.

Het festival wordt zondagavond afgesloten in het Nieuwe de la Mar Theater met een solo-optreden van Theodore Bikel en een feestelijk klezmerconcert door de Nederlandse groep Di Fidl Kapelye. Verrassingsoptredens tijdens het slotconcert zijn niet uitgesloten!

Kijk voor het volledige programma op http://www.joodsmuziekfestival.nl

© Gemeente Amsterdam