Gemeente Renswoude



* Waterschapsbelasting
Waterschapsbelasting
Datum: 16/11/2004

WATERSCHAP STELT TARIEVEN VOOR 2005 VAST
Het tarief zuiveringsheffing van Waterschap Vallei & Eem daalt in 2005 met bijna 3,5 procent ten opzichte van 2004 naar 51,48. De ingezetenenomslag stijgt met bijna 1 per huishouden. De belasting voor eigenaren van gebouwen verandert niet. En grondeigenaren gaan ongeveer
5 procent meer waterschapsomslag betalen. Dat staat in de ontwerp-begroting 2005, die het Algemeen Bestuur op 25 november bespreekt. Tijdens die vergadering stelt het Algemeen Bestuur de tarieven vast.
Uitgangspunt bij deze begroting is dat het waterschap rekening wil houden met de zorgelijke economische situatie van veel bedrijven en huishouden, maar wel goed werk wil blijven leveren.

De tarieven voor 2005 ten opzichte van 2004 op een rijtje

2005 2004 Verandering
Zuiveringsheffing (per vervuilingseenheid) 51,48 53,28 -3,4% Ingezetenenomslag (per woonruimte) 14,64 13,68 7% Omslag ongebouwd voor waterkwantiteitsbeheer per ha Klasse 1 ongebouwd (belang bij bemaling) 30,63 29,18 5% Klasse 2 ongebouwd (belang bij het watergangenstelsel) 19,15 18,24 5%
Klasse 3 ongebouwd (belang bij watergangen in een ander gebied) 3,83 3,65 4,9%

Omslag gebouwd voor waterkwantiteitsbeheer per 2268 waarde Klasse 5 gebouwd (belang bij het watergangenstelsel) 0,43 0,43 0%
Klasse 6 gebouwd (belang bij watergangen in een ander gebied) 0,10 0,10 0%

In gebieden die door dijken worden beschermd, brengt het waterschap een extra bijdrage voor het beheer en onderhoud van die dijken in rekening. Voor gronden gaat het om 5,73 (was 4,73) per hectare en voor gebouwen om 0,09 (ongewijzigd) per 2.268 waarde.

Uit de opbrengst van de zuiveringsheffing betaalt het waterschap maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren, zoals de zuivering van afvalwater. De ingezetenenomslag en de waterschapsomslag is bestemd voor de waterkering (dijken) en waterbeheersing zoals de afvoer van overtollig water (onderhoud van sloten, beken, kanalen en gemalen etc.).
Alle huishoudens betalen ingezetenenomslag. Eigenaren van gebouwen en gronden betalen extra belasting omdat ze meer belang hebben bij het werk van het waterschap.

Lichte lastendaling
Voor 2005 is sprake van een lichte daling van de totale lasten. Bijna iedereen binnen het gebied van het waterschap ontvangt een belastingaanslag van het waterschap die lager is dan in 2004. Een uitzondering vormen eigenaren met meer dan een paar hectare grond. Het tarief voor grondeigenaren is vorig jaar overigens meer dan gehalveerd.
De lagere tarieven komen door lagere personeelslasten en lage rente. Daarnaast heeft het waterschap minder externen ingehuurd en vielen aanbestedingen mee. Daarnaast zijn vervangingen uitgesteld om de kosten te beperken.

Als het Algemeen Bestuur op 25 november met de begroting voor 2005 instemt, betaalt een eenpersoonshuishouden 1 euro minder dan in 2004. Dat is een daling met bijna 1 procent. Een meerpersoonhuishouden betaalt zelfs iets meer dan 2 procent minder dan in 2004. Een eigenaar van bos in de Gelderse Vallei betaalt volgend jaar ruim 8 procent meer. Voor de bossen op de hoger gelegen gronden betaalt men 5 procent meer.

Ontwerp-begroting ter inzage
Tot 24 november kan een ieder reageren op de ontwerpbegroting van het waterschap. De begroting is tijdens kantooruren op het Waterschapshuis in te zien. Men kan de begroting ook bekijken op de internetsite van het waterschap: www.wve.nl.
Eventuele reacties worden op 25 november tijdens de vergadering van het Algemeen Bestuur ingebracht. De verordeningen waarin de tarieven zijn vastgelegd zijn vanaf 1 december kosteloos op te vragen bij het waterschap (033 43 46 28). Ze liggen van 6 december 2004 tot 28 februari 2005 voor iedereen ter inzage op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur (op vrijdagen tot 16.00 uur) bij de receptie van het Waterschapshuis, Fokkerstraat 16 in Leusden.

ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAP VERGADERT OP 25 NOVEMBER Het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem vergadert donderdag 25 november 2004 in het Waterschapshuis, Fokkerstraat 16 in Leusden. De openbare vergadering begint om 9.30 uur.
Op de agenda staan onder andere:

- belastingtarieven en de begroting voor 2005;
- visie 2010;

- handhaving buitengebied;

- bezoldiging dagelijks bestuursleden waterschap;
- bestuursrapportage van het waterschap van mei tot september 2004.

De agenda en voorstellen staan op de website van het waterschap (www.wve.nl) en zijn op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur in te zien op het Waterschapshuis, Fokkerstraat 16 in Leusden. Vooraf aan de vergadering van het Algemeen Bestuur is het mogelijk het woord te voeren over onderwerpen die op de agenda staan. Sprekers moeten drie werkdagen voor de vergadering een verzoek indienen bij het secretariaat Directie en Bestuur (telefoon 033 - 43 46 367 / 368 of info@wve.nl). Per onderwerp krijgt men maximaal vijf minuten spreektijd.

WATERSCHAP WIL ESSEN OP ZEEDIJK IN NIJKERK KAPPEN Waterschap Vallei & Eem wil deze winter de essen op de Zeedijk tussen de Arkersluis en de Berencamperweg (N301) in Nijkerk kappen. Het weghalen van de bomen is nodig in verband met de veiligheid. Bij zware stormen kunnen de bomen omwaaien. Als de bomen met kluit en al worden omgeblazen, ontstaan gaten in de dijk. Waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan bij hoogwater en een noordwestenwind. Het gaat om ongeveer 65 bomen met een diameter van 20 tot 40 centimeter. De bomen staan in drie rijen tegen de dijk aan. Ook de struiken onder de bomen moeten verdwijnen. Het waterschap is eigenaar van de dijk en van de bomen.

Ook de weg die op de dijk ligt heeft te lijden onder de bomen. Afgelopen zomer zijn er scheuren in de weg ontstaan doordat de boomwortels veel vocht uit de dijk hebben onttrokken en de bodem kon inklinken.
Het waterschap zal het talud na 1 april inzaaien met gras. In de zomer heeft de dijk namelijk zelden een waterkerende functie. Het kappen van de bomen zal waarschijnlijk begin 2005 plaatsvinden. Het waterschap heeft een kapvergunning bij de gemeente Nijkerk aangevraagd. Langs de dijk tussen de Westdijk in Bunschoten en de Arkersluis in Nijkerk heeft het waterschap al eerder de bomen gekapt.

WATERSCHAP STELT NIEUWE VISIE VAST
Waterschap Vallei & Eem wil op professionele wijze zorgen voor veilige dijken, schoon water en optimale waterpeilen tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten. Dat staat in de Concept-Visie 2010 van het waterschap die het Algemeen Bestuur op 25 november moet vaststellen. De koers van het waterschap verandert weinig. Veel onderwerpen uit de vorige visie komen ook in de nieuwe visie langs. Het waterschap spreekt zich wederom duidelijk uit om het operationele grondwaterbeheer van de provincie over te nemen.

Geen commissies
Dijkgraaf en Heemraden, het dagelijks bestuur van het waterschap, stellen aan het Algemeen Bestuur voor om geen commissies vanuit het Bestuur in te stellen zoals bij veel andere waterschappen en bij gemeenten wel het geval is. Commissies vertragen de besluitvorming en leiden tot een grote papierwinkel en extra kosten. Veel aandacht in de visie gaat uit naar het onderwerp integriteit. Zowel bestuurders als medewerkers moeten zich er voortdurend van bewust zijn dat men voor de gemeenschap werkt. Integriteit gaat verder dan eerlijkheid en betrouwbaarheid. Ook klantgerichtheid, objectiviteit, fatsoen en respect spelen daarbij een rol.

Nieuwe taken
Net als in de vorige visie blijft het waterschap voorstander van het overdragen van het grondwaterbeheer. Nu is de provincie nog grondwaterbeheerder. Omdat grondwater en oppervlaktewater elkaar sterk beïnvloeden ligt het voor de hand dat waterschappen deze taak gaan uitvoeren. Voor wat betreft het beheer van de grotere waterwegen als vaarweg ziet het waterschap geen rol voor zichzelf weggelegd. Die taak is een provincietaak, omdat er grote economische belangen mee gemoeid zijn.
Verder besteedt de visie aandacht aan het personeelsbeleid, kennismanagement, en de samenwerking met andere organisaties. De huidige organisatiestructuur staat daarbij niet ter discussie. Die past bij de taken en de wijze van werken. Ook de bestuursstructuur blijft onveranderd als het aan het Dagelijks Bestuur ligt. Wel ligt het voor de hand om het huidige bestuur een jaar extra te geven, omdat er in 2008 naar verwachting verkiezingen komen voor alle waterschappen in Nederland.

Missie
De missie voor Waterschap Vallei & Eem voor de komende vijf jaar luidt:
Wij beschermen onze inwoners tegen overstromingen en ernstige wateroverlast. Wij zorgen voor schoon en levend water en een waterpeil dat aansluit bij het gebruik van de grond. Wij doen dat milieu - en kostenbewust, gericht op samenwerking.

WATERSCHAP HANDHAAFT VERGOEDING VOOR LEDEN DAGELIJKS BESTUUR Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Vallei & Eem vinden het niet wenselijk om de vergoeding voor de heemraden (leden van het dagelijks bestuur) te verhogen. Wel stelt men voor om de vergoeding voor de waarnemend dijkgraaf te verhogen naar 35 procent (was 25 procent) van het salaris van de dijkgraaf. Die verhoging is reëel omdat de waarnemend dijkgraaf meer tijd in het waterschap steekt dan eerder was ingeschat.

Dat staat in een voorstel van het Dagelijks Bestuur aan het Algemeen Bestuur.
Aanleiding voor het onder de loep nemen van de salarissen van de bestuurders van het waterschap is de wijziging van de rijksregeling voor de vergoeding aan waterschapsbestuurders van afgelopen zomer. Die regeling biedt de mogelijkheid om de vergoeding voor heemraden te verhogen tot 40 procent van het salaris van de dijkgraaf en voor de waarnemend dijkgraaf tot maximaal 45 procent. De heemraden van het waterschap krijgen een vergoeding voor hun bestuurswerk van 20 procent van het salaris van de dijkgraaf. Gemiddeld besteedt men ongeveer een dag per week als waterschapsbestuurder. De waarnemend dijkgraaf besteedt bijna twee dagen per week aan het waterschap. Het Algemeen Bestuur besluit op 25 november over de voorstellen van het Dagelijks Bestuur.

WATERSCHAP TREFT ILLEGALE GIERLOZING AAN
Inspecteurs van Waterschap Vallei & Eem hebben donderdagmiddag een illegale gierlozing aangetroffen in de Veenderbeek bij Lunteren. Uit een sloot liep een grote hoeveelheid gier de beek in. Het waterschap vermoedt dat de gier is geloosd door een agrariër die met zijn erf aan de sloot grenst. Tegen de betrokken agrariër wordt proces-verbaal opgemaakt. Hij ontkent verantwoordelijk te zijn voor de lozing. De officier van justitie in Arnhem bepaalt nu de verdere stappen.

Gier is dunne mest en is schadelijk voor het leven in de sloot. Het onttrekt zuurstof aan het water, waardoor waterplanten afsterven en vissen en andere waterdieren dood gaan. Op de lange termijn zorgt de gier ervoor dat de beek voedselrijk wordt, waardoor een aantal plantensoorten sterk groeien en de diversiteit verdwijnt. De gier kon niet meer uit de Veenderbeek worden gehaald en is verdund afgevoerd richting de Lunterse Beek. Het is verboden om afvalwater zoals gier op het oppervlaktewater te lozen. Waterschap Vallei & Eem heeft de zorg voor de kwaliteit van het oppervlaktewater en pakt overtreders aan.

WATERSCHAP VERWACHT MEEVALLER OVER 2004
Waterschap Vallei & Eem verwacht over 2004 een overschot ten opzichte van de begroting van bijna 3 miljoen euro. De belangrijkste oorzaken van het verwachte overschot zijn lagere personeelslasten, lagere afschrijvings- en rentelasten, hogere inkomsten uit de waterzuivering ten behoeve van andere waterschappen, verkoop van grond en opstallen (voormalig RCR terrein) en hogere belastingopbrengsten Tegenover deze meevallers staan ook enkele tegenvallers. De belangrijkste zijn hogere slibkosten, meer verleende kwijtschelding van belastingen en een éénmalige afboeking van eerdere investeringen op de zuivering Amersfoort door noodzakelijke sloop als gevolg van nieuwbouw. Dat staat in de tweede Bestuursrapportage over 2004 die het Algemeen Bestuur op 25 november bespreekt. Het Dagelijks Bestuur van het Waterschap stelt voor om de gelden aan de reserves toe te voegen.