Provincie Utrecht

Persbericht

Nieuwe Archeologische Kroniek provincie Utrecht

22-11-2004
Op 25 november a.s. verschijnt de nieuwe Archeologische Kroniek van de provincie Utrecht. De uitgave biedt een overzicht van bijna alle bodemvondsten die zijn gedaan in de provincie gedurende de jaren 2002-2003

De vinder aan het woord. Met deze gedachte in het achterhoofd heeft de redactie een nieuwe Archeologische Kroniek opgeleverd die met een omvang van ruim 380 pagina's goed gevuld is. Méér dan honderd onderzoeken en tientallen vondstmeldingen komen aan bod, waarbij ruimte wordt gelaten aan de belevenissen van de vele (amateur)archeologen in de provincie Utrecht. Zij geven in de Kroniek een persoonlijke toelichting op hun zoektocht en ontdekkingen. Deze verhalen worden geïllustreerd met foto's van bodemvondsten en historische prenten. De Kroniek is de enige bron met een bijna compleet overzicht van alle archeologische vondsten in de provincie Utrecht. Het toenemend aantal opgravingen in de provincie maakt dat elke editie van de Kroniek weer een stuk omvangrijker is.

Hoofdrol voor de Romeinen
De Romeinse grens, die vroeger dwars door de provincie Utrecht liep, speelt een hoofdrol in deze jongste uitgave van de Archeologische Kroniek. Aanleiding zijn de spectaculaire vondsten van de Romeinse wachttorens in Leidsche Rijn. Ook de ontdekking van twee Romeinse schepen in De Meern en Woerden deed veel stof opwaaien en wordt uitgebreid beschreven in de Kroniek. Maar ook andere perioden komen aan bod, zoals het onderzoek op de Bronstijd-nederzetting bij Zijderveld en de Middeleeuwse vondsten in Amersfoort en IJsselstein. De komst van de gemeente Vianen bij de provincie Utrecht is aangegrepen voor een inleidend artikel over de archeologie van deze jongste Utrechtse gemeente.

De Archeologische Kroniek van de provincie Utrecht is een uitgave van de provincie Utrecht en de Stichting Publicaties Oud-Utrecht (SPOU). De kroniek kost EUR7,50,- en is te bestellen bij SPOU, telefoon 030- 2343880. Leden van historische verenigingen in de provincie Utrecht betalen een sterk gereduceerd tarief voor deze uitgave, namelijk 1 euro per exemplaar wanneer alle leden de Kroniek afnemen.

Laatst gewijzigd op 11/22/2004 02:06:58 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl