Socialistische Partij

25 november: demonstratie tegen Dienstenrichtlijn.

22-11-2004 * Op donderdagochtend 25 november zal SP Europarlementariër Kartika Liotard deelnemen aan een grote demonstratie tegen de zogenaamde Dienstenrichtlijn van voormalig Europees Commissaris Bolkestein. Vakbondsdelegaties uit heel Europa, waaronder ook FNV Bondgenoten, gaan in een demonstratieve tocht langs de nieuwe Commissaris voor werkgelegenheid, de voorzitter van de Europese Raad (Brinkhorst) en de Belgische minister voor werkgelegenheid.

Kartika Liotard Kartika Liotard is pas sinds juni van dit jaar lid van het Europees Parlement voor de SP, maar nu al rapporteur namens het EP over de milieu-effecten van de Dienstenrichtlijn. Vandaag verdedigt zij voor de parlementscommissie over milieuzaken haar rapport, met daarin tal van wijzigingsvoorstellen op de dienstenrichtlijn. Liotard: "Wij pleiten er in eerste instantie voor dat de richtlijn helemaal van tafel gaat. Maar voor het geval dat niet lukt hebben we enkele tientallen amendementen voorbereid om de schadelijke effecten van de richtlijn op het milieu en de volksgezondheid te minimaliseren".

Vorige week zei minister Brinkhorst de Tweede Kamer toe eerst een advies van de SER over de dienstenrichtlijn af te wachten alvorens een definitief standpunt in te nemen. De SP Eurofractie gaat er dan ook vanuit dat op 25 november tijdens de vergadering van de Europese Raad voor Concurrentievermogen geen definitief besluit wordt genomen over de dienstenrichtlijn.

Programma van de demonstratie

8:00 Verzamelen bij het kantoor van de Europese Federatie van Bouw- en Houtbonden EFBWW (kruising van Rue Royale, Rue de Louvain en Rue de la croix de Fer in Brussel)
8:30 Vertrek van de demonstratie: Rue de Louvain, Boulevard du Regent, Avenue des Arts, eindpunt Rue Joseph II
9:00 Overhandiging van een petitie aan de nieuwe Europese Commissaris voor werkgelegenheid en sociale zaken, de heer Vladimír pidla 9:30 Vervolg van de demonstratie naar de Rue de la Loi (Europese Raad) 10:00 Overhandiging van een petitie aan de President van de Raad, minister Laurens Jan Brinkhorst
10:00-10:30 EFBWW manifestatie
10:30-11:15 Vervolg van de demonstratie naar het Belgische ministerie van werkgelegenheid
11:15 Overhandiging van een petitie aan de Belgische minister van werkgelegenheid, Mevrouw Freya Van den Bossche
11:45-12:00 Vervolg van de demonstratie terug naar het hoofdkwartier van de EFBWW