Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 24 november 2004

Raad redt het vrije fietsparkeren

Wijziging APV voor meer fietsknippen verworpen

Gelukkig heeft de raad voor de fietser gekozen. Jupijn Haffmans, raadslid voor Amsterdam Anders/ De Groenen, is opgelucht over de afloop van zijn vanavond in de raad ingediende motie tegen een voorstel om het mogelijk te maken op bepaalde plekken een fietsparkeerverbod in te stellen voor het aanzicht van de stad .

Amsterdam is de fietsstad bij uitstek. De gemeente zegt ook fietsgebruik te willen stimuleren. Zo jaag je mensen natuurlijk van de fiets de auto in. , aldus Jupijn Haffmans. Het kan natuurlijk niet dat het College van B&W aan de ene kant roept dat fietsen bevorderd moet worden, en langs de andere kant dit beleid om zeep helpt. Nu was het die wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) dat in bepaalde gebieden een fietsparkeerverbod ingesteld kan worden voor bijvoorbeeld het uiterlijk aanzien . Als er ergens in de stad zoveel fietsen staan dat het aanzien van de stad in het geding is, is knippen niet de oplossing. De gemeente zou op die plaatsen meer gratis fietsenstallingen moeten maken. Al eerder protesteerde Amsterdam Anders/De Groenen tegen de beleidswijziging van het college wat betreft fietsparkeren. Het college is van plan in de buurt van een fietsenstalling fietsers te dwingen betaald te parkeren. Fout geparkeerde fietsen zouden worden weggeknipt. De voorgestelde APV-wijziging moest dit mogelijk maken.

Amsterdam Anders/ de Groenen vindt dat Amsterdam haar fietsers moet koesteren. De marktwerking wordt ons overal opgedrongen door dit College. Maar het gaat er toch om wat je met je beleid wil bereiken. , aldus Jupijn Haffmans. Een meerderheid van de raad was het met hem eens. Afgezien van dat fietsen op straat er gewoon bij horen, laten Amsterdammers zich natuurlijk niet dwingen om te betalen voor een stalling verderop. Zo werkt het niet.


---