Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

25 november 2004

Onderzoek overtreding huursubsidieregels: Percentages lager dan verwacht

Ruim 10 % van de huursubsidieontvangers geeft bij een onderzoek toe dat zij de afgelopen twee jaar inkomsten voor de belastingdienst hebben verzwegen. Hoewel dit percentage lager is dan op basis van eerdere onderzoeken verwacht mocht worden, heeft minister Dekker van VROM toch 'enige zorg'. Zij laat vervolgonderzoek doen om er achter te komen hoe groot het schadebedrag voor VROM is. De minister heeft het onderzoek "Beleving en overtreding van de regels van de Huursubsidiewet" naar de Tweede Kamer gestuurd.

Vermogen

Uit het onderzoek blijkt verder dat 6% van de ruim 1200 ondervraagde huursubsidieontvangers aangeeft over meer vermogen te beschikken dan aan de belastingdienst is opgegeven. 3,6% zei dat er meer personen op het betreffende adres woonden dan er bij de gemeente stonden ingeschreven. Het onderzoek levert slechts een indicatief beeld op. De onderzoekers geven ook nadrukkelijk aan dat het geen gegevens oplevert over de ernst van de overtreding, zodat er ook geen fraudebedrag uit af te leiden valt. Om daar achter te komen is vervolgonderzoek nodig.Vervolgonderzoek

Dit vervolgonderzoek naar de precieze omvang van het fraudebedrag zal worden opgezet met de belastingdienst, omdat het de bedoeling is dat de uitvoering van de Huursubsidiewet per 1 januari 2006 overgaat naar deze dienst. Het voortouw bij de bestrijding van fraude komt dan bij de FIOD/ECD.

Samenwerking

Het onderzoek past in het kabinetsbeleid om allerlei vormen van fraude met uitkeringen en subsidies te bestrijden. Voor VROM betekent dit onder meer het aanscherpen van het beleid ter bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik van huursubsidie door middel van het opstellen van fraudeprofielen van de huursubsidieontvangers zoals in dit onderzoek is gedaan. Met een nieuwe onderzoeksmethode kunnen veel preciezere resultaten worden geboekt dan eerdere onderzoeken. Ook de samenwerking met andere ministeries en uitvoeringsorganisaties wordt uitgebreid. Dit is nodig omdat bijvoorbeeld bij de beoordeling van het recht op subsidie wordt afgegaan op gegevens van de belastingdienst en van de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Maar ook omdat huursubsidiefraude vaak gepaard gaat met andere (sociale) fraude.

IOD-actie

Een goed voorbeeld hiervan is een actie van de Inlichtingen ­ en opsporingsdienst (IOD) van VROM afgelopen week in Amsterdam Zuidoost. Samen met andere, lokale diensten, zoals de Sociale Dienst Amsterdam en de Woningstichtiong Rochdale werden in een flatcomplex alle woningen van huursubsidieontvangers bezocht. De voorlopige resultaten geven aan dat dit soort gerichte acties succes heeft. In gevallen waarin onregelmatigheden zijn geconstateerd, wordt zoals gebruikelijk de subsidie stopgezet en kan teveel betaalde subsidie worden teruggevorderd vermeerderd met een boete. In zwaardere gevallen wordt overgegaan tot strafrechtelijke vervolging.

Meer informatie:

brief aan de Tweede kamer van de minsiter rapport "Beleving en overtreding van de regels van de Huursubsidiewet" Dossier Huursubsidie 2004 2005

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18924 )