Vlaamse overheid

Bourgeois ontvangt Zuid-Afrikaanse ministers van Buitenlandse Zaken en Ambtenarenzaken

Woensdagochtend ontving Vlaams minister van Buitenlands beleid Geert Bourgeois in het Errera-huis de Zuid- Afrikaanse minister van Buitenlandse zaken Dlamini-Zuma en haar collega van Ambtenarenzaken, mevrouw Geraldine Fraser-Moleketi. Beiden politieke hoofdrolspelers, zowel binnen de eigen partij, als binnen de Zuid-Afrikaanse regering.

Tijdens een hartelijke ontmoeting hadden de ministers het onder andere over de voorbereiding van de Vaste Gemengde Commissie ter uitvoering van het Verdrag Vlaanderen - Zuid-Afrika. Dit omvattend verdrag regelt de Vlaams-Zuid- Afrikaanse samenwerking op alle mogelijke beleidsdomeinen.

De ministers kwamen overeen om een nieuwe gezamenlijke Strategienota uit te werken voor de
ontwikkelingssamenwerking tussen Vlaanderen en Zuid- Afrika voor 2005-2009. Voor het eerst wordt gewerkt met een doelmatige programmering over een periode van 5 jaar. Minister Zuma nodigde haar Vlaamse collega alvast uit naar Pretoria, eind februari, voor de vergadering omtrent de uitvoering van het Verdrag Vlaanderen - Zuid-Afrika en de ondertekening van de Strategienota voor ontwikkelingssamenwerking.

Met betrekking tot het budgettair kader kondigde minister Bourgeois aan dat gedurende de komende 5 jaar jaarlijks
1,5 miljoen euro zal worden vrijgemaakt voor elk van de Zuid-Afrikaanse provincies Vrijstaat, KwaZulu Natal en Limpopo. Dit betekent een totaal van 7,5 miljoen euro per provincie.

Met zijn Zuid-Afrikaanse collega van Ambtenarenzaken besprak minister Bourgeois onder meer de verlenging en uitbreiding van de bestaande Vlaams-Zuid-Afrikaanse samenwerking inzake de opleiding van ambtenaren. Beiden willen terzake het Opleidingscentrum van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) betrekken. Vlaanderen stelt dit Opleidingscentrum nu al een speciaal fonds ter beschikking voor allerlei IAO-projecten.

Tot slot, maar zeker niet minder belangrijk, bespraken de ministers de rol van Zuid-Afrika op het Afrikaanse continent, meer bepaald in Centraal-Afrika, en de transitie in Congo. Minister Zuma analyseerde de toestand, duidde de meest kritische behoeften aan en belichtte de punten waarop de Zuid-Afrikaanse regering zich concentreert in de aanloop naar de organisatie van de verkiezingen in Congo in 2005.

In de marge maakte minister Bourgeois ook de goedkeuring bekend van vier Vlaamse projectsubsidies voor Zuid-Afrika voor een totale waarde van meer dan 2,5 miljoen euro.

Om en bij de 850.000 euro wordt door minister Bourgeois uitgetrokken voor een project van thuiszorg in Limpopo. Gezien de Aids-epidemie is er daar dringende nood aan zorgverlening voor zieken en hun families door geschoolde thuisverzorgers.
Meer dan een half miljoen euro gaat naar huisvestingsprojecten in KwaZulu Natal. 62 % van de 9,2 miljoen inwoners van deze provincie woont in rurale gebieden, waar grote noden zijn aan aangepaste infrastructuur en huisvesting.
Ook in KwaZulu Natal trekt minister Bourgeois meer dan 300.000 euro uit voor de opvang van het schrikbarend aantal weeskinderen. Door HIV/AIDS verwacht men tegen 2015 een piek van 1.850.000 weeskinderen. Tot slot gaat 850.000 euro naar de opvang van kinderen die slachtoffer of getuige waren van huishoudelijk geweld in de Vrijstaat.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be


---