Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

'Veiligheid voorop in Lindenheuvel'

Gemeente krijgt 3 ton rijkssubsidie voor onderzoek

Sittard-Geleen, 24 november 2004 - De gemeente Sittard-Geleen krijgt drie ton subsidie van het ministerie van VROM voor het project 'Veiligheid voorop in Lindenheuvel'. De gemeente besteedt het geld aan onderzoek naar mogelijkheden om de veiligheid en de leefbaarheid van de wijk te verhogen. Het project valt in de categorie plannen en ideeën in het kader van de bevordering innovatie ontwikkeling stedelijke vernieuwing. Sittard-Geleen en het ministerie investeren hiermee in fysieke veiligheid door het vergroten van de kwaliteit van woon- en leefomgeving gelijktijdig met de economische ontwikkeling van het chemiecluster.

De ontwikkeling van de wijk Lindenheuvel in het stadsdeel Geleen is gericht op het vergroten van de kwaliteit van het woon- en leefklimaat. Vanwege de nabijheid van het chemisch industrieterrein Chemelot staat de kwaliteit van de leefomgeving onder druk. Hoewel de aanwezigheid van bedrijven bijdraagt aan de vitaliteit van de stad, is er in de directe nabijheid van industrie vaak sprake van negatieve effecten op het woon- en leefklimaat.

Project

Met de rijkssubsidie wil de gemeente in samenwerking met de Provincie, Liof, DSM en SABIC enkele ideeën door middel van onderzoek uitwerken in plannen. Zo wil de gemeente als buffer tussen Chemelot en de wijk grenzend aan de Kampstraat bedrijvigheid vestigen. Om de risico's te verminderen en de veiligheid te vergroten, wordt onderzocht of in de woningen een alarmering-systeem en een sprinklersysteem kan worden aangebracht. Door deze maatregelen kan de ruimte nabij het industrieterrein beter benut worden en is de industrie beter in staat om de ruimte op het industrieterrein Chemelot te benutten. Het onderzoek sluit aan bij de recente initiatieven vanuit de gemeente Sittard-Geleen, de provincie Limburg, LIOF, DSM en SABIC om de teruglopende werkgelegenheid bij DSM op Chemelot te compenseren door de vestiging van nieuwe bedrijven op het terrein. In een intentieovereenkomst willen de zes partijen overeenkomen dat men gezamenlijk het vestigingsklimaat voor chemische bedrijven op Chemelot gaat versterken. De gemeente wil het project in circa anderhalf jaar afronden. Navolging
De resultaten van het project zijn voor de gemeente van belang voor de ontwikkelingen rond de spoorwegemplacementen Sittard en Chemelot. Volgens een ruwe schatting zijn de extra kosten voor veiligheid boven op de kosten voor realisatie van deze nog uit te werken plannen op dit moment 130.000.000 euro voor de periode 2005 - 2009.