Tweede Kamer der Staten Generaal

donderdag 25 november 2004/mr | |

|                                                                  |
|                                                                  |
EERSTE INTERNETDISCUSSIE TWEEDE KAMER SUCCESVOL AFGEROND

Ouderen willen niet segregeren. Ze willen midden in de samenleving blijven staan, met goede voorzieningen in de buurt om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de eerste internetdiscussie die de Tweede Kamer heeft gevoerd.

Gedurende zes weken heeft de themacommissie Ouderenbeleid via de site zowilikoudworden.nl geluisterd naar, en gediscussieerd met mensen die in totaal 17.000 keer hun stem uitbrachten bij stellingen van de Kamerleden en 300 bijdragen in het forum plaatsten. De site is totaal 26.413 maal bezocht. Een interactieve discussie blijkt een uitstekend instrument om mensen te betrekken bij de politieke meningsvorming.

Commissievoorzitter Van Oerle-Van der Horst (CDA): "De politiek neemt beslissingen die alle Nederlandse burgers aangaan, maar het is heel moeilijk om iedereen daarbij te betrekken. Landelijke organisaties bereiken ons makkelijker dan individuele burgers. Wij wilden proberen zoveel mogelijk mensen te benaderen, zodat iedereen zijn wensen en ideeën kwijt kon bij de Tweede Kamer. Internet blijkt daar een geschikt medium voor te zijn."

Zowel in aantallen bezoekers als inhoudelijk is de internetdiscussie een succes. Het Instituut voor Maatschappelijke Innovatie concludeert dat "Zo wil ik oud worden" zich kan meten aan als succesvol bekendstaande internetdebatten zoals Mannen worden er beter van en Future of food." Bijzonder aan dit debat is dat de bezoekers echt meededen. In plaats van te kijken naar de bijdragen van anderen, gaven zij vooral hun eigen mening. De bevindingen uit de internetdiscussie zal de commissie gebruiken bij het opstellen van haar eindadviezen die eind 2005 worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

Meer informatie en het rapport "Nederland laat de Tweede Kamer weten: zo wil ik oud worden" zijn te vinden op zowilikoudworden.nl.


---- --