Eemland zuid, 09.05 uur

Utrecht 25-11-2004 - Nieuwsberichten district Eemland zuid

Oplichters actief

AMERSFOORT De politie waarschuwt voor oplichters die actief zijn in de gemeente Amersfoort.

De oplichters, wisselend in samenstelling van één of twee daders, doen zich voor als medewerker van een gas - of waterleidingbedrijf en proberen bij bewoners in de woning te komen. Men richt zich op oudere mensen en probeert geld los te krijgen voor de aanschaf van noodzakelijk geachte apparatuur. Als het slachtoffer niet over de gewenste contanten beschikt poogt men op andere wijze aan het geld te komen. Hierbij schromen de daders er niet voor om samen met het slachtoffer naar de bank te gaan of met behulp van de betaalpas van het slachtoffer geld te pinnen.

Inmiddels zijn er drie van deze gevallen bekend gepleegd op 7 oktober en 18 en 23 november op de Leenaert Nicasiusdwarsstraat, de Johan van Oldebarneveltlaan en de Berkenweg.

Er zijn meerdere signalementen bekend. Deze luiden als volgt:


- Man, blank, ongeveer 1.65/1.75 meter lang, slank postuur, ongeveer 40 jaar oud, enigszins krullend, donker, haar en blauwe ogen.


- Man, blank, ongeveer 1.65/1.70 meter lang, normaal postuur, blond tot donkerblond haar, ongeveer 30 jaar oud en ten tijde van het delict gekleed in een licht overhemd.


- Man, blank, ongeveer 1.85 meter lang, normaal postuur, ongeveer 45 jaar oud, grijs en stijl haar, en gekleed in een zwarte jas en rode sjaal.


- Man, blank, ongeveer 1.80 meter lang, normaal postuur, ongeveer 35 jaar oud, kort lichtblond haar (zeer verzorgd) en gekleed in donkerblauwe jas en donkerblauwe stoffen broek.


- Man, blank, ongeveer 1.85 meter lang, slank postuur, ongeveer 30 à 40 jaar oud, licht- tot donkerblond haar dat los achterover werd gedragen. De man had een spitse neus en was netjes en verzorgd gekleed in een grijze ribbroek en donkergrijs jasje.

De politie stelt een onderzoek in en wil graag in contact komen met getuigen of slachtoffers die hetzelfde is overkomen en waarvan men nog geen aangifte gedaan.

U kunt hiervoor bellen met de politie van het district Eemland-Zuid op telefoonnummer 0900-8844 of de anonieme meldlijn 0800-7000.

Vier verdachten voor openlijke geweldpleging

(Zie nieuwsberichten district Eemland zuid d.d. 02-11-2004:Jongen mishandeld)

WOUDENBERG De politie heeft na onderzoek en het horen van diverse getuigen in totaal vier verdachten uit Woudenberg in de leeftijd van 15 tot en met 17 jaar gehoord over de zware mishandeling van een 17-jarige jongen uit Scherpenzeel in de nacht van zaterdag 30 oktober op zondag 31 oktober. De mishandeling vond plaats in een horecagelegenheid aan de Dorpsstraat. Aanleiding was een door het slachtoffer gemaakte vervelende opmerking richting een meisje. De jongen werd daarop diverse malen geslagen en liep hierdoor botbreuken op in het gezicht.

Tegen alle vier verdachten is proces-verbaal opgemaakt voor openlijke geweldpleging en de verbalen zijn gisteren overgedragen aan justitie.

Jongen mishandeld

AMERSFOORT Op woensdag 24 november werd een jongen mishandeld door twee jongens.

Rond 17.30 uur fietste een 15-jarige jongen uit Nijkerk over de Hoefseweg. Hij werd ingehaald door twee jongens die samen op één fiets reden. Eén van die jongens maakte een opmerking naar de Nijkerkse jongen, die daar verbaal op reageerde. Vervolgens kreeg hij een trap tegen zijn fiets, kwam ten val en werd door de jongens geslagen, waarbij de Nijkerker van zich afsloeg. Toen er een passant aankwam, gingen de twee verdachten er vandoor.

Signalementen:


- Licht getinte jongen van ± 16 jaar, 1.65 1.75 meter, stevig postuur, zwart krullend haar tot zijn ogen, bol gezicht en hij droeg een zwart lederen jas;


- Licht getinte jongen van ± 15 jaar, 1.60 1.70 meter, normaal postuur, zwart stekel haar en hij droeg een lichte broek en donkere bovenkleding.

Het slachtoffer hield hoofdpijn aan de mishandeling over en deed aangifte van openlijke geweldpleging.

Getuigen die de mishandeling hebben gezien of de verdachten menen te (her)kennen, worden verzocht contact op te nemen met de politie van district Eemland zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Winkeldievegges

AMERSFOORT Op woensdag 25 november werden twee meisjes aangehouden voor winkeldiefstal.

Rond 16.25 uur werden door de beveiliging van een winkel aan het Sint Jorisplein twee meisjes aangehouden voor de diefstal van twee lingeriesetjes. Het tweetal, meisjes van 13 en 14 jaar en afkomstig uit Soest en Leusden, werd even later aan de politie overgedragen. Aanvankelijk gaf het tweetal een valse naam of vals adres op, maar vervolgens konden hun juiste personalia worden vastgesteld.

Tegen de meisjes is proces-verbaal opgemaakt voor de winkeldiefstal en voor het opgeven van onjuiste personalia.