CDA

CDA
25-11-04
Karien van Gennip start met kwaliteitsimpuls Nederlandse badplaatsen Staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken heeft het convenant Badplaatsen ondertekent in Pulchri Studio, Den Haag.

Zij deed dit te samen met vertegenwoordigers van de uitgekozen badplaatsen Ameland, Noordwijk, Sluis en Zandvoort. Deze vier badplaatsen zijn uitgekozen voor de pilot kwaliteitsimpuls badplaatsen, die afgesproken is in de vorig jaar uitgebrachte Vernieuwde Toeristische Agenda (VTA).

Karien van Gennip: "Een kwaliteitsimpuls is hard nodig, omdat we zien dat de bestedingen en verblijfsduur van met name buitenlandse toeristen in de badplaatsen teruglopen. Een van de oorzaken is het achterblijven van de kwaliteit van het toeristisch aanbod. Ik verwacht met de pilot niet alleen de vernieuwing te stimuleren, maar bestaande gemeentelijke en provinciale plannen uit de impasse te halen en zo mogelijk de uitvoering van plannen te versnellen."

De buitenlandse toerist is belangrijk voor onze economie. In 2002 hebben zo'n 10 miljoen buitenlandse gasten in ons land 8,2 miljard euro besteed. In ons land werken ongeveer 450.000 mensen in de sector toerisme en recreatie. "De sector kan alleen floreren als de belangrijkste producten , de steden en de kust 'op orde' zijn", aldus Van Gennip. De keuze voor Sluis, Noordwijk, Zandvoort en Ameland is niet alleen ingegeven door geografische spreiding, maar ook door de identiteit van de badplaats, de kustveiligheidssituatie ter plekke en door het lokaal draagvlak voor de pilot.

"Ik wil graag doorbraken bereiken met alle plannen die er nu liggen en dat is geen geringe opgave. Dikwijls is er sprake van gebrek aan ruimte, ingewikkelde eigendomsverhoudingen, belangentegenstellingen tussen ondernemers en bewoners. En de kustveiligheid is een complicerende factor. We gaan veiligheid en economische activiteiten met elkaar combineren. Ondernemers, lokale, provinciale en landelijke overheid slaan de handen ineen om de economische ontwikkeling te ondersteunen, alleen dan kan de pilot een succes worden."