Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

|Persbericht onder embargo tot vanavond 21.30 uur  |
|Embargo tot donderdag 25 november 2004, 21.30 uur.|
|Dan worden de winnaars officieel bekend gemaakt.  |
|Wij verzoeken u vriendelijk dit embargo in acht te|
|nemen, ook in contacten met scholen.              |

Rondeel, Hooghuis Lyceum en ROC Midden-Brabant winnen onderwijsprijs Noord-Brabant 2004

Donderdagavond heeft W. Luijendijk, gedeputeerde voor Onderwijs, in het Provinciehuis te 's-Hertogenbosch de tweejaarlijkse Onderwijsprijs Noord-Brabant uitgereikt.

RK Jenaplanschool Het Rondeel uit 's-Hertogenbosch heeft de onderwijsprijs gewonnen in de categorie Primair Onderwijs met het project 'De Uitdaging'. Leerlingen bedenken elk een uitdaging die zij aan willen pakken. In een groepje kiezen de leerlingen de uitdaging waar zij samen voor willen gaan. Zij leggen zelf alle noodzakelijke contacten en hebben E 25 activiteitengeld te besteden. Door hier slim mee om te gaan weten zij daar soms zelfs meer geld van te maken. Dat geld komt uiteindelijk ten goede aan een goed doel.
In de categorie Voortgezet Onderwijs is het Hooghuis Lyceum locatie Oss-Zuid/West de winnaar met het project 'Ghana'. Dit lyceum wil de leerlingen inhoudelijk betrekken bij het lopende project in Ghana door dit project integraal bij de verschillende lessen vakoverstijgend aan te bieden. De school heeft zelf lesmateriaal ontwikkeld gemaakt met informatie over het land en het project. Ook heeft de school een kaart/kwartetspel uitgebracht met daarop foto's van leerlingen en leerkrachten. Met de verkoop hiervan is geld ingezameld voor het project.
In de categorie beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (bve) ten slotte ging de eerste prijs naar het ROC Midden-Brabant. ROC Midden-Brabant is een samenwerking aangegaan met Festival Mundial om meer studenten bekend te maken met de huidige multiculturele samenleving, kunst en cultuur en Festival Mundial. De Mundial ROC WereldTalentenDag is een multiculturele talentendag, voor en door ROC-studenten. Het evenement bestaat uit talentendagen, waarvan de voorrondes in 2004 georganiseerd zijn door vijf ROC's aangesloten bij The Dutch Alliance.

De winnende scholen ontvingen een nominatie voor de landelijke finale van de Nationale Onderwijsprijs 2004 en een trofee, de Bronzen Olifant. In de categorie Primair Onderwijs gaat de tweede prijs naar de Jenaplanschool Antonius Abt uit Bokhoven en de derde prijs naar Basisschool Merijntje uit Nieuw Vossemeer. De tweede prijs in de categorie Voortgezet Onderwijs is toegekend aan het Rythovius College uit Eersel en de derde prijs is voor het Cuijkse Merletcollege. In de categorie bve werd alleen een eerste prijs uitgereikt, aangezien er in deze categorie altijd minder inzendingen zijn.
De Onderwijsprijs Noord-Brabant is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP) en de provincie Noord-Brabant. De prijs is ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen.