Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: De verantwoordelijkheid van de media

Onderwerp: De verantwoordelijkheid van de media

Uitzenddatum: Do. 25 november 2004, 20.30u

Minister Donner

âMallotenâ die âhet debat vergiftigenâ, zoals de islamitisch prediker Abdul-Jabbar, moeten geen platform krijgen, aldus minister Donner van justitie. De media hebben daarin volgens hem een eigen verantwoordelijkheid. In Netwerk een discussie tussen Jan Bonjer, hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad en Peter Vasterman, media-socioloog aan de UvA.

Verwensing
Imam Abdul-Jabbar van de Ven vertelde eergisteren in het EO-televisieprogramma Het Elfde Uur dat hij graag van Tweede Kamerlid Wilders afwil. Hij antwoordde bevestigend op de vraag van presentator Andries Knevel of hij het Kamerlid binnen nu en twee jaar dood wenst.

Kakofonie
Donner wil laten uitzoeken of de uitingen van Van de Ven strafbaar zijn. Hij benadrukte dat hij niet representatief is voor de moslimgemeenschap. De media geven mensen die kwetsende taal en dreigementen uiten te veel ruimte, aldus de minister. âZe zijn er niet om ieder geluid maar te versterken en te zorgen voor een steeds grotere kakofonie.â

Persverklaring
Van de Ven, die zich op zijn veertiende tot de islam bekeerde, heeft inmiddels een persverklaring uitgegeven over zijn optreden. Hij is ondergedoken.