D66

In debat met de Europese Commissie en de Nederlandse ministers Donner en Verdonk heeft Sophie in t Veld (Europees Parlementslid D66/ALDE) er voor gepleit om de oorzaken van het terrorisme breed aan te pakken: We moeten de voedingsbodems van terrorisme bestrijden. Een klimaat scheppen waarin terrorisme niet gedijt. Een belangrijk element is daarin de strijd tegen racisme en xenofobie. In t Veld verschilt op dit punt sterk met EU-voorzitter Donner. In antwoord op de opmerkingen van de D66er, gaf Donner aan dat racisme eigenlijk niet onder veiligheid valt. In t Veld kijkt met aandacht naar de komende plannen op het punt van terrorismebestrijding op Europees niveau en gaat er vanuit dat daarin meer aandacht komt voor de oorzaken van het terrorisme.

In hetzelfde debat kwam ook de discriminatie van in Nederland getrouwde homoseksuelen aan de orde. In t Veld herinnerde Euro-Commisaris Frattini aan de uitspraken van Commissie-voorzitter Barosso dat de nieuwe Commissie de meest vooruitstrevende Commissie ooit gaat worden. Wat gaat de Commissie in de komende vijf jaar doen op het terrein van de Grondrechten en de non-discriminatie, wilde D66-Parlemenstlid In t Veld weten. Daarbij in concreto verwijzend naar discriminatie van in Nederland getrouwde homostellen wiens huwelijk in andere lidstaten van de Unie niet wordt erkend.

Frattini wees in zijn antwoord erop dat de Commissie op dit punt mogelijkheden heeft om via het recht op vrij verkeer zaken beter te regelen. Het recht op vrij verkeer mag namelijk niet door lidstaten beperkt worden op basis van de partnerkeuze. Daarnaast herhaalde Frattini de toezegging van de Commissie om een werkgroep op te richten die zich bezig gaat houden met dit soort vraagstukken rondom Grondrechten en non-discriminatie.
25-11-2004 19:16