D66

Een nipte kamermeerderheid steunt D66 om de walvisjacht te bestrijden. Eerder dit jaar stelde de Nederlandse vertegenwoordiger bij het Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) dat Nederland het verdrag dat de walvisvaart aan banden legt wil openbreken. Volgens CDA-minister Veerman is dat nodig, omdat een aantal landen zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. D66-kamerlid Boris van der Ham vindt dat CDA-minister Veerman zich juist sterk moet maken voor het in stand houden van het verbod. CDA, VVD en SGP stemden tegen zijn motie.

Volgens Van der Ham zou het de omgekeerde wereld zijn als een verdrag wordt opgebroken, alleen omdat niet iedereen zich er even goed aan houdt. `Dat moet je de sancties verscherpen, niet de overtreders gelijk geven'. Omdat de stemmen in de kamer staakten (75 leden voor, 75 tegen), moest er hoofdelijk worden gestemd. Toen werd de strijd met 65-64 beslist in het voordeel van D66.

Door internationale verdragen is de jacht op walvissen sterk aan banden gelegd. Canada, IJsland, Japan, Noorwegen en enkele andere landen jagen nog op niet-bedreigde kleinere walvissoorten, onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. De walvis is een intelligent en warmbloedig zoogdier; de walvisvaart wordt daarom als een gruwelijke aangelegenheid beschouwd.
25-11-2004 19:12