Ingezonden persbericht


Bereikbaarheid belangrijker dan gezondheid Amsterdammers

Vanmiddag in de gemeenteraad stelde wethouder van der Horst dat de bereikbaarheid van de stad belangrijker is dan de gezondheid van de Amsterdammers. Jupijn Haffmans, raadslid voor Amsterdam Anders/De Groenen, is diep verontwaardigd. Een schande, noemde hij het dat mensen ondergeschikt worden gesteld aan de economie. De economie is er voor de mens, niet andersom.

Terwijl net bekend werd dat Nederland tot s werelds meest vervuilde gebieden behoort, maakt wethouder verkeer & vervoer, Mark van der Horst, ruim baan voor de auto in het Regionaal Verkeers- en Vervoerplan (RVVP), dat vanmiddag werd aangenomen.

Jupijn Haffmans: Het is toch al lang bekend dat meer asfalt alleen maar meer auto s aantrekt. En al die auto s veroorzaken grote concentraties stikstofdioxide en fijn stof die bijzonder ongezond zijn. Het is aangetoond dat veel mensen er ziek van worden en dat er in Nederland meer mensen hieraan doodgaan dan door meeroken. Dat moet je toch aan het hart gaan als bestuurder van de stad? , vraagt Haffmans zich vertwijfeld af. Hij is nauwelijks bekomen van de schrik dat de wethouder gewoon toegaf, dat hij liever de regels voor luchtvervuiling oprekt dan dat hij er werkelijk iets aan doet!

Onlangs bleek uit metingen dat Amsterdam nu al de Europese normen overschrijdt. De bewoners van de stad hebben daar dagelijks last van. Nogal wrang, als je bedenkt dat 72 procent van de Amsterdammers binnen de ring zelf niet eens een auto heeft , merkt Jupijn Haffmans op. Amsterdam Anders/De Groenen wil het autoverkeer in de stad drastisch terugdringen. Het voorgestelde tolsysteem in het RVVP gaat ons lang niet ver genoeg. In het kader van de begroting 2005 stellen wij in een motie voor dat om te beginnen de gemeente zelf op schone en stille auto s overgaat.


---