Gemeente Den Haag

november 2004
Nieuwe woningen in Spoorwijk winnen De Nieuwe Stad Prijs 2004 (25 november)

Woningcomplex Nieuw Spoorwijk is de winnaar van De Nieuwe Stad Prijs 2004. De jury prijst in dit project de vlotte totstandkoming, de zorg voor kwaliteit, milieu en duurzaamheid en de sterke betrokkenheid van de wijkbewoners. In de categorie kleine projecten wint het Beeldenterras Aan Zee. Door de particuliere financiering kenmerkt de jury dit kunstwerk als 'een cadeau aan alle Hagenaars'. Bij het Haagse publiek bleek de tot gezondheidscentrum verbouwde Pius X-kerk in Bouwlust de grote favoriet. Wethouder Marnix Norder van ROSW zei tijdens de prijsuitreiking dat snelheid in het herstructureringsproces essentieel is. Hij wil een strikter koppeling van sloop en bouw.

De jury beoordeelde in totaal 18 projecten. Vijf daarvan werden genomineerd voor de hoofdprijs van EUR.10.000. Naast de prijswinnaar ging het om het Souterrain, het Burgemeester De Monchyplein, de Pius X-kerk en de Drie Hoekjes. Het Souterrain stond hoog genoteerd bij de juryleden. De bijzondere vormgeving en de hoogwaardige kwaliteit van de gebruikte materialen vond de jury indrukwekkend. Maar er was enige zorg voor de levendigheid van de Grote Marktstraat nu de trams en de tramhaltes onder de grond zijn.

De impact van Nieuw Spoorwijk op de vernieuwing van de wijk en het positieve totstandkomingsproces gaven de doorslag bij de uiteindelijke keuze. Wethouder Marnix Norder, die dit jaar nog niet aan de jurering heeft deelgenomen, deelde die keuze. Het nieuwe wooncomplex in Spoorwijk maakt volgens hem duidelijk dat snelheid in het vernieuwingsproces essentieel is. Hij maakt met corporaties en marktpartijen afspraken voor een striktere koppeling tussen de momenten van sloop en bouw.

Van de kleine projecten won het Beeldenterras Aan Zee. 'Een prachtig voorbeeld dat kwaliteit meerwaarde heeft voor de openbare ruimte' en 'Een cadeau aan de stad, waar iedereen - jong en oud - telkens weer vrolijk van wordt' aldus het juryrapport.

Het Haagse publiek heeft met ruime meerderheid van stemmen gekozen voor de Pius X-kerk. Het gezondheidscentrum in de architectonisch bijzondere kerk kreeg 185 van de 608 stemmen. Goede tweede werd het Burgemeester De Monchyplein met 157 stemmen.

De Nieuwe Stad Prijs werd dit jaar voor de negende keer uitgereikt.