Gemeente Zaanstad

De B&W besluiten van week 48

donderdag 25 november 2004

Zaanse gevels aangepakt tegen geluidshinder
Om Zaanstad een aantrekkelijke en leefbare stad te houden pakt de gemeente de overlast door verkeerslawaai aan. In het kader van het grote-stedenbeleid worden er in dat verband al 20 jaar gevels van woningen geïsoleerd. En ook in de komende jaren zullen die werkzaamheden doorgaan. Het college van B&W heeft ingestemd het met Zaans Geluidsssaneringsprogramma 2005-2009. Dat betekent onder meer dat er circa 75 woningen worden geïsoleerd.
Het is nog niet duidelijk wanneer de woningen die voor de geluidsisolatie in aanmerking komen worden aangepakt. Begin 2005 worden de bewoners op de hoogte gesteld van de voortgang van de isolatiewerkzaamheden en horen zij wanneer hun woning aan de beurt is. In de afgelopen 20 jaar zijn circa 2.300 woningen geïsoleerd tegen geluidsoverlast. Het aantal woningen dat in de komende periode wordt aangepast ligt lager. Dat komt doordat er naast gevelisolatie ook verkeersmaatregelen worden getroffen die het lawaai van verkeer verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanleggen van 30-kilometerzônes.
De gevelisolatie wordt sinds 2003 betaald uit de ISV-gelden. In januari 2005 gaat hiervan het tweede tijdvak in.

Snippergroen
De leden van de Raad hebben op 24 juni 2004 een motie aangenomen met de strekking om meer 'snippergroen aan particulieren te verkopen onder voorwaarde dat de groenfunctie behouden blijft. Het college van B&W heeft aan de raad hierop geantwoord, dat het gemeentelijk grondbeleid er al jaren op gericht is om snippergroen aan particulieren of bedrijven te verkopen, maar dat geen garantie kan worden gegeven dat dit stukje grond ook echt groen blijft. De nieuwe eigenaar heeft de vrijheid om binnen de geldende regels van het bestemmingsplan het stuk grond in te richten. De ervaring leert dat dit er in het algemeen toe leidt dat het groene karakter van de strookjes grond herkenbaar blijft.

Nieuw voorbereidingsbesluit voor Westzijde tussen 136 en 138 Het college stelt de raad voor het voorbereidingsbesluit voor het bouwen van een woongebouw met 10 woningen op de locatie Westzijde tussen 136 en 138 in Zaandam opnieuw te nemen. Op 23 mei 2003 nam de raad al een dergelijk besluit, maar deze moet opnieuw genomen worden omdat de vrijstellings-/bouwvergunningsprocedure nog niet voltooid is.

Het bouwplan is in strijd met het geldende bestemmingsplan ´Uitbreidingsplan der gemeente Zaanstad´, maar past in het nieuwe ontwerp-bestemmingsplan ´Van Spoorbrug tot Sluis´. Het college vindt dat het bouwplan een planologisch wenselijke ontwikkeling. Om het bouwplan mogelijk te maken is een vrijstellingsprocedure van artikel 19 lid 1 van de wet Ruimtelijke Ordening nodig zodat vervolgens de bouwvergunning afgegeven kan worden.

Belastingverordeningen
Het college gaat twee ´nagekomen´ belastingverordeningen voorleggen aan de Raad: de Marktgeldverordening en de Wijzigingsverordening Leges 2005. In beide gevallen betreft het de nadere onderbouwing van de tarieven.
De Marktgeldverordening 2005 gaat uit van kostendekkendheid van het ´product´ markt. Onderzoek heeft uitgewezen dat het oude tarief niet tot kostendekkendheid voor de gemeente Zaanstad leidde. Allerlei kosten werden ten onrechte niet meegerekend, maar wel door de gemeente betaald: het aantal werkelijk gebruikte vierkante meters, derving van parkeerinkomsten op de Burcht, kosten in verband met gemeentegrond. Het nieuwe tarief wordt 0,51 per vierkante meter over alle markten. Daarmee zijn alle kosten gedekt.
De Wijzigingsverordening Leges 2005 gaat over de bouwleges. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft een onderzoek gedaan naar hoe dit het beste kan gebeuren. Voorheen werden de bouwleges berekend op basis van de geschatte bouwsom, voortaan gaat dit op basis van inhoud of oppervlakte van het bouwwerk. Deze methode heeft een betere relatie met de kosten die de gemeente maakt voor het vergunningtraject. Bovendien leidt de nieuwe methode vermoedelijk tot veel minder discussies en bezwaar.

Het college van B&W nam ook besluiten over:

* Plan van Aanpak rechtmatigheid en advies aan auditcommissie
* Concept bestuursrapportage Ernst & Young; aanbieden aan de Raad.
* Gewijzigde algemene verordening RAUM (Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer)

* Vrijstelling art. 19 lid 2 WRO t.b.v. bouwen van 2 lokalen bij schoolgebouw De Rang

* Voorstel ivm vrijstelling art. 19 lid 2 wet op ruimtelijke ordening inzake bouwen van een voetbalkooi locatie Sportstraat te Koog a/d Zaan

* Voorstel ivm vrijstelling art. 19 lid 2 wet op ruimtelijke ordening tbv aanleggen van 5-tal parkeerplaatsen locatie Arie vde Bruijnstraat te Zaandijk