Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: La double peine
Uitzenddatum: Do. 25 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Roger Strijland
Video: smalband / breedband (windows media player)

In Netwerk aandacht voor la double peine (âde dubbele strafâ) in Frankrijk. Dit is een rigoureuze maatregel om terroristen aan te pakken. Na een gevangenisstraf wordt de veroordeelde uitgezet naar het land waar hij een bloedband mee heeft.

Drugsdealers
De wet is officieel ingesteld om allochtone drugsdealers aan te pakken. Nu wordt het vooral gebruikt tegen (vermeende) moslimextremisten. Ook in Nederland gaan er stemmen op om fundamentalisten gemakkelijker het land uit te zetten.

Uitzetcentrum
Correspondent Roger Strijland bezoekt de familie F. Khelifi. Vader Khelifi is veroordeeld wegens contacten met terroristen. Nu zal hij uitgezet worden naar Algerije, het land waar hij al dertig jaar niet geweest is. Familie heeft hij alleen in Frankrijk. Hij zit momenteel in een uitzetcentrum.

Group Islamique Armé
Volgens justitie had Zoubir Khelifi contacten met de Group Islamique Armé (GIA), de Algerijnse organisatie die in de jaren negentig bloedige aanslagen pleegde in Frankrijk. Samen met 134 andere âhandlangersâ van de GIA werd hij in een proces veroordeeld.

Roger Strijland spreekt met F. Khelifi, de vrouw van de veroordeelde en met E. Khelifi, zijn zoon. Ook vraagt hij commentaar bij Xavier Raufer, hoogleraar criminologie aan de Sorbonne universiteit, en E. Pinte, Frans kamerlid en tegenstander van de wet. Andere onderwerpen uit dezelfde aflevering:
'Geen platform voor malloten'