Waterschap Groot Salland

WGS neemt advies CI Van Engen over

25 november 2004

Schadevergoeding voor tientallen kadebewoners
Het Waterschap Groot Salland neemt het door hem ingewonnen advies van de Commissie Van Engen over en betaalt 63 kadebewoners een schadevergoeding omdat de Keur voor de voorgevel van de woning gaat gelden. De betreffende woningen zijn ook na uitvoering van het dijkversterkingsproject Kampen-midden, buitendijks gebleven. Deze panden worden niet beschermd door de nieuwe (primaire) waterkering tijdens extreem hoogwater van de IJssel. De nieuwe waterkering Kampen-Midden is bedoeld om de tot 2,5 meter lager gelegen delen van de stad te beschermen.

Tijdens het project heeft het waterschap echter wel voorzieningen aan de (hoger gelegen) kadepanden gemaakt waardoor de kans op wateroverlast in minder extreme situaties wordt verkleind. Het gaat bijvoorbeeld om sponningen waarin het waterschap vloedplanken aanbrengt om te voorkomen dat hoog IJsselwater de woningen instroomt. Bijvoorbeeld als een noordwestenstorm en een gesloten balgstuw bij Ramspol het water voor de stad Kampen hoger opstuwt. Het waterschap wil graag dat de voorzieningen aan de panden voor dit soort situaties in goede staat blijven. Met de Keur kan hierop worden toegezien.

Hoewel de aangebrachte voorzieningen de kans op wateroverlast voor kadebewoners verkleinen, is de Commissie Van Engen van mening dat het van toepassing verklaren van de Keur hierop de waarde van de huizen vermindert. De Commissie adviseert het waterschap daarom om deze geleden schade te vergoeden.

In 25 gevallen heeft de commissie geadviseerd geen schadevergoeding toe te kennen. In de meeste gevallen wegens voorzienbaarheid en risicoaanvaarding op het moment van aankoop van de woning. Ook in die gevallen heeft het waterschap het advies opgevolgd. In vier gevallen moet de commisie nog adviseren.

Het gemiddeld uit te keren bedrag is 5.000 Euro. In totaal gaat het om een bedrag van 316.800 Euro.