PvdA afdeling Groningen


Publ. datum: 26/11/04
Gewijzigd: 26/11/04
Auteur: Raadsfractie

Doorstroming vergt forse ingreep woningmarkt.
Er waait een gure wind op de woningmarkt.


Er zijn onvoldoende goede woningen, vooral voor jongeren. Koopwoningen kosten inmiddels goud geld. Er wordt minder gekocht en dus ook minder verhuisd. Een probleem van doorstroming dat we ook in Groningen kennen. En ook hier stijgen de prijzen van koopwoningen.

Goede en betaalbare woningen zouden best gebouwd kunnen worden, bijvoorbeeld door corporaties. Maar hun financiële armslag is beperkt. Volgens afspraak houden corporaties de huur van sociale huurwoningen kunstmatig laag, om de lagere inkomens te ontzien. Toch worden bijna 40 % van deze woningen bewoond door mensen die best meer kunnen betalen. Wellicht zien zij geen betere woning, of vinden zij de lage huur wel prettig. Hun woning zou meer geld kunnen opbrengen, om bijvoorbeeld meer goede en betaalbare woningen te bouwen.

De problemen van de woningmarkt moeten echter niet eenzijdig bij de huurders worden neergelegd. Minister Dekker doet dat wel, door de huren van duurdere woningen los te laten en te bezuinigen op de huursubsidie. Het kan eerlijker, door ook de hypotheekrenteaftrek te bezien, en het systeem van huursubsidie te verbeteren. Onlangs heeft Y. Geerdink, directeur van corporatie IN een voorstel gedaan voor woonsubsidie: laat de huren los, zegt ze, maar compenseer dan ook de inkomens tot aan de ziekenfondsgrens. Geen subsidie op een woning maar op inkomen, een woonsubsidie dus. Er zit wat in: Met meer inkomen kun je meer bouwen en meer woonsubsidie verstrekken. Er is meer vrijheid om te kiezen omdat de subsidie niet aan de woning vast zit. En als je inkomen stijgt verlies je niet zo snel je subsidie als nu. Het voorstel verdient een serieuze discussie, in Groningen en in Nederland. Er is een lange weg te gaan. Ik ben zeer benieuwd naar goede cijfers over de effecten op inkomens. Er zullen zeer degelijke afspraken moeten worden gemaakt over de bouw van woningen: Meer betaalbare woningen, ook voor de middeninkomens, en een bouwbeleid om eenzijdige wijken tegen te gaan.

Over het voorstel van Geerdink is gezegd dat er geen inkomenspolitiek bedreven moet worden. Dat is onzin, het hele Nederlandse stelsel is inkomenspolitiek: van sociale huur en huursubsidie tot en met de hypotheekrenteaftrek. Voor lagere inkomens zijn inkomensmaatregelen pure noodzaak. Ondanks sociale huren en huursubsidie besteden zij een groter deel van hun inkomen aan wonen dan de hogere inkomens. Dat mag niet verzwegen worden zoals raadslid Marc Boumans van de VVD doet: hij zag wat in het uitgangspunt van Geerdink, maar wilde geen woonsubsidie.

Een nieuw en vooral rechtvaardiger stelsel is hard nodig. De bezuinigingen op de huursubsidie treffen de lage inkomens. De middeninkomens hebben slechts de keuze tussen een torenhoge hypotheek of het huren van een goedkopere maar minder geschikte woning. Laten we het ook hebben over een verstandige, geleidelijke wijziging van de hypotheekrenteaftrek. Die jaagt nu vooral de huizenprijzen op. Niets doen betekent een gure wind voor vrijwel iedereen.