Gemeente Graafstroom


Aanpassing systeem woonruimteverdeling
15-11-2004
Huurwoningen zijn een schaars goed in Graafstroom. In de rest van Nederland overigens ook. De vraag is: hoe verdeel je de schaarste zo eerlijk mogelijk? Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw gebeurde dat volgens het distributiemodel. Woningzoekenden moesten zich laten inschrijven en wachten tot er een aanbod kwam. Na dit systeem kwam het huidige aanbodmodel. Bij dit systeem hoeven woningzoekenden niet meer lijdelijk te wachten, maar kunnen ze zelf reageren op het aanbod van de sociale verhuurders.

Het hoe en waarom van de veranderingen
Per 1 maart 2005 verandert de verdeling van woonruimte in Graafstroom. Het huidige systeem van woonruimteverdeling is gebaseerd op het principe van woonduur. Hoe langer de woonduur die een woningzoekende heeft opgebouwd, hoe meer kans hij maakt om de woning van zijn keuze toegewezen te krijgen. Enkele jaren geleden is dit systeem ook in Graafstroom ingevoerd en kwam het woningaanbod om de week in Het Kontakt te staan. In enkele jaren is er het nodige veranderd. Het aantal woningzoekenden is enorm toegenomen terwijl er binnen Graafstroom niet meer woningen leegkwamen. De kans om een passende huurwoning te vinden, is aldus in de afgelopen jaren afgenomen. Iedereen was het er over eens: het verdelingssysteem met toewijzing op grond van woonduur voldoet niet op die krapper geworden markt. De algemene wens om het huidige systeem aan te passen werd alsmaar groter.

Wachten op je beurt
Op voorspraak van de gemeenteraad hebben de gemeente Graafstroom, de Algemene Huurdersvereniging Graafstroom en Stichting Tablis Wonen een nieuw verdelingssysteem ontworpen. In dit nieuwe systeem is gekozen voor een combinatie van woonduur en inschrijfduur. Voor deze combinatie is gekozen omdat de meeste mensen de inschrijfduur als het meest rechtvaardige criterium bij de verdeling en toewijzing van huurwoningen ervaren, namelijk: wachten op je beurt. In het nieuwe systeem dat start op 1 maart 2005 levert elke maand inschrijfduur 1 punt en elk jaar woonduur ook 1 punt op. De optelsom van deze punten bepaalt de kansen van een woningzoekende op een andere huurwoning. In het nieuwe systeem weegt de inschrijfduur dus aanzienlijk zwaarder mee dan de woonduur.

Inschrijfsysteem en inschrijfgeld
Een deel van de opgebouwde punten wordt gevormd door de duur dat men als woningzoekende staat ingeschreven. Om deze reden moet iedereen die op zoek is naar een (andere) huurwoning zich als woningzoekende laten inschrijven. Woningzoekenden die zich laten inschrijven betalen 25 euro. Jaarlijks wordt het woningzoekendenbestand geschoond. Iedereen die als woningzoekende staat ingeschreven wordt gevraagd of hij zijn inschrijving wil handhaven. Dit jaarlijks verlengen kost 15 euro. Na een verhuizing kan de inschrijfduur in principe gehandhaafd blijven. Wel zal de betreffende woningzoekende dan binnen 3 maanden 25 euro moeten overmaken om de handhaving tot stand te brengen. De woonduur wordt wel aangepast na een verhuizing.

Het is voor woningzoekenden nu al mogelijk zich te laten inschrijven als woningzoekende. Een inschrijfformulier is verkrijgbaar op of op te vragen bij het gemeentehuis en bij Tablis Wonen (Rembrandtlaan 650, Sliedrecht, telefoonnumer 0184 444844) of hieronder te downloaden.

Het woningaanbod in de gemeente Graafstroom wordt ook tweewekelijks, op donderdag, geadverteerd in ''Het Kontakt'. In de advertentie worden de criteria voor leeftijd en aantal personen opgenomen waaraan een woningzoekende moet voldoen om voor de woning in aanmerking te komen.

Wie mag er meedoen?
U kunt reageren op het woningaanbod in de gemeente Graafstroom als: ten minste één lid van uw huishouden de leeftijd heeft van 18 jaar of ouder;
u over de Nederlandse nationaliteit beschikt óf beschikt over een geldige verblijfstitel.
Dus ook als u buiten de gemeente Graafstroom woont, mag u reageren op het woningaanbod.

Hoe doet u mee?
Uw keuze maakt u bekend door op de woning van uw keuze te klikken. Daarna vult u de vragenlijst in en stuurt u uw reactie via het inschrijfformulier of u vult de advertentie uit Het Kontakt in en die stuurt u per post naar Tablis Wonen, Postbus 145, 3360 AC Sliedrecht. Uw reactie moet voor een bepaalde datum ingeleverd zijn. Deze datum staat vermeld bij de geadverteerde woning. Te laat ingeleverde reacties of onvolledig ingevulde reacties worden niet meegenomen.

Welke huurwoningen in de gemeente Graafstroom worden niet via dit systeem verdeeld?
Sommige woningen worden niet via dit systeem verdeeld. Deze woningen zijn bestemd voor bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld mindervaliden, ouderen die zorg nodig hebben, mensen die in aanmerking komen voor een wisselwoning, vluchtelingen en asielzoekers.

Selectie
Belangstellenden die voldoen aan de in de woningadvertentie gestelde voorwaarden, worden gerangschikt op prioriteit:

Belangstellenden met een bewijs van inschrijving van de gemeente Graafstroom van 20 juli 1998 gaan altijd voor op belangstellenden zonder zo'n bewijs. Voorheen werden woningzoekenden door de gemeente geregistreerd. Door de overgang naar dit aanbodsysteem hebben zij als overgangsbepaling 10 jaar de mogelijkheid vóór "niet-geregistreerden" te eindigen.

Zodoende ontstaan twee categorieën woningzoekenden. De reacties worden vervolgens als volgt gerangschikt:

1. doorstromers die een zelfstandige huurwoning achterlaten en tevens ingezetene zijn van de gemeente Graafstroom en starters die ingezetene zijn van de gemeente Graafstroom;

2. doorstromers die ingezetene zijn van de gemeente Graafstroom;
3. doorstromers en starters die economisch gebonden zijn aan de gemeente Graafstroom;

4. doorstromers en starters die maatschappelijk gebonden zijn aan de gemeente Graafstroom;

5. overige doorstromers en starters.

Voor de volgorde telt bij doorstromers de woonduur en bij starters de leeftijd minus 18 jaar.

Wanneer ben ik een doorstromer?
U bent doorstromer in alle overige gevallen als u een zelfstandige huur- of koopwoning achterlaat. Voor u geldt de woonduur als volgordecriterium. Woonduur is de periode die u in de huidige woning woont, gerekend vanaf vestigingsdatum volgens de Gemeentelijke Basis Administratie.

Wanneer ben ik een starter?
U bent starter als u voor het eerst een eigen of zelfstandig huishouden begint en geen zelfstandigehuur-ofkoopwoningachterlaat. Voor u geldt uw leeftijd als volgordecriterium.

De volgorde tussen een starter en een doorstromer wordt bepaald door de woonduur van de doorstromer en de leeftijd minus 18 jaar bij de starter.

Wanneer ben ik een ingezetene van de gemeente Graafstroom? Als u bent opgenomen in het bevolkingsregister van de gemeente Graafstroom en feitelijk in de gemeente Graafstroom uw hoofdverblijf heeft in een voor permanente bewoning bestemde woning dan kunt u zich ingezetene noemen van de gemeente Graafstroom.

Wat is een economische binding?
U heeft een economische binding als sprake is van een vast dienstverband van minimaal 1 jaar bij een bedrijf in de gemeente Graafstroom voor minimaal tweederde van het aantal arbeidsuren van een normale arbeidsweek.

Wat is een maatschappelijke binding?
Van een maatschappelijke binding is sprake als u tenminste zes jaar ingezetene bent geweest van de gemeente Graafstroom of verwantschap tot de eerste graad (ouders en kinderen) heeft met ingezetenen van de gemeente Graafstroom.

Urgentie
U bent urgent als u een urgentieverklaring heeft ontvangen van de gemeente Graafstroom. Dit gebeurt alleen in uitzonderlijke noodsituaties. Alleen inwoners van Graafstroom en woningzoekenden met een economische of maatschappelijke binding met de gemeente Graafstroom kunnen urgentie aanvragen. Een met redenen omkleed verzoek kunt u richten tot het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Graafstroom. Informeer eerst naar uw mogelijkheden bij Tablis Wonen, alvorens u een urgentieverzoek indient.

Een urgent woningzoekende krijgt de mogelijkheid gedurende 12 maanden te reageren op passende woonruimte. Een zoekprofiel bepaalt op welke typen woningen er gereageerd kan worden. Bij de selectie komt een urgente woningzoekende op nummer 1. Reageren twee urgenten op dezelfde woning dan gaat degene die het langst urgent is voor de ander.

Passendheidscriteria
Onder het kopje 'voorwaarden' van een woningadvertentie staat bij huishoudinkomen het minimaal of maximaal belastbare jaarinkomen vermeld waaraan u moet voldoen om voor de woning in aanmerking te komen. Deze bedragen zijn gebaseerd op de Huisvestingsverordening van de gemeente Graafstroom. De bedragen worden jaarlijks aangepast (laatste wijziging: 01-07-2003).

Bezettingsnorm
De grootte van de woning moet passend zijn voor de grootte van uw huishouden, conform de passendheidstabel huishoudgrootte / woninggrootte

Wie met vragen zit of hulp nodig heeft, kan gerust een beroep doen op de medewerkers van Tablis Wonen . Dit geldt trouwens ook voor alle vragen op het gebied van wonen en woningen in Graafstroom.