Ingezonden persbericht


http://www.vangoghmuseum.nl/1015-newsdb/nieuws?action=nieuws_view&id=287&cat_id=3

Amsterdam, 31 augustus 2004

Van Gogh Museum presenteert eerste uitgebreide tentoonstelling over ontstaan Art Nouveau

Van 26 november 2004 tot en met 27 februari 2005 organiseert het Van Gogh Museum een omvangrijke tentoonstelling over het ontstaan van de Franse Art Nouveau, gezien vanuit het perspectief van de kunsthandelaar en verzamelaar Siegfried Bing (1838-1905). De naam van diens in 1895 geopende Parijse kunsthandel, L'Art Nouveau, zou tevens de benaming worden voor de kunststroming rond 1900 die ook wel bekend staat als Jugendstil.

L'Art Nouveau. La Maison Bing vertelt het verhaal van de Art Nouveau met als rode draad de galerie van Bing. Meer dan 400 objecten en kunstwerken die door Bing werden verhandeld of geëxposeerd, zullen worden gepresenteerd: glaswerk van Tiffany, schilderijen en beelden van onder anderen Toulouse-Lautrec, Rodin, Claudel en Vuillard, en meubels, keramiek en sieraden van Van de Velde, Colonna, De Feure en Gaillard. Het is voor het eerst dat zo'n uitgebreide expositie wordt gewijd aan dit onderwerp.

Bing begon als verzamelaar van Chinese en Japanse kunst. Hij speelde een belangrijke rol als promotor van de Aziatische kunst, en zou een grote invloed hebben op verschillende 19de-eeuwse kunstenaars, waaronder Vincent van Gogh. Deze bezat een verzameling Japanse prenten die hij van Bing had gekocht. In de presentatie wordt duidelijk hoezeer de Japanse kunst - die met prachtige voorbeelden is vertegenwoordigd, van kimono's, waaiers en maskers tot keramiek en prenten - invloed heeft uitgeoefend op de ontwikkeling van de Art Nouveau. Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is een reconstructie van het paviljoen Art Nouveau Bing dat op de Parijse Wereldtentoonstelling van 1900 was te zien. In zijn streven naar een Gesamtkunstwerk bracht Bing drie veelbelovende, maar nog relatief onbekende designers bijeen: Georges de Feure, Edward Colonna en Eugène Gaillard. Markante voorbeelden van hun uitgesproken elegante ontwerpen worden in het Van Gogh Museum gepresenteerd als stijlkamers. Kamerschermen, sofa's, vitrines, en een compleet slaapkamerinterieur, aangevuld met porselein, glas en textiel, geven een authentiek beeld van hoe het paviljoen er destijds heeft uitgezien.

Met Bings vooruitstrevende idee om sierlijke meubels te laten maken in een duidelijk Franse stijl wist hij de kloof tussen de 'hogere' beeldende kunst en de lager ingeschatte toegepaste kunst te overbruggen, en leverde hij artistieke oplossingen voor het verfraaien en esthetiseren van de woonomgeving. Met zijn dood in 1905 kwam een abrupt einde aan de onderneming, die zo bepalend is geweest voor het moderne design in de 20ste eeuw.

L'Art Nouveau. La Maison Bing wordt georganiseerd in samenwerking met het Musée des Arts décoratifs in Parijs. De expositie is samengesteld door Prof. dr. Gabriel P. Weisberg (University of Minnesota, Minneapolis), een expert op het gebied van de Art Nouveau en eind 19de-eeuwse kunst, Edwin Becker van het Van Gogh Museum en Evelyne Possémé van het Musée des Arts décoratifs. De tentoonstelling is vervolgens in het Museum Villa Stuck in München te zien vanaf 17 maart tot en met 31 juli 2005, in Caixa Forum in Barcelona vanaf 6 september 2005 tot en met 29 januari 2006 en in Parijs vanaf maart tot en met juli 2006.

Van Gogh koopt bij Bing

Gelijktijdig met de expositie wordt in het prentenkabinet van de tentoonstellingsvleugel een selectie Japanse houtsneden getoond die Vincent van Gogh kocht bij Siegfried Bing. De werken komen uit de collectie van Vincent en zijn broer Theo, die in totaal circa 500 Japanse prenten telt en zich in het Van Gogh Museum bevindt. De presentatie wordt verrijkt met werken van Van Gogh die door Japanse voorbeelden werden beïnvloed.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus De oorsprong van L'Art Nouveau. Het Bing imperium, met essays van Gabriel P. Weisberg, Edwin Becker, Evelyne Possémé, Christine Shimizu, Karine Lacquemant, Rüdiger Joppien en Philippe Thiébaut, Van Gogh Museum / Musée des Arts décoratifs / Mercatorfonds, 296 pagina's, 250 kleuren- en 50 z/w-afbeeldingen, paperback (ISBN 90 6153 560 3), ¤ 32,50 (alleen in het museum verkrijgbaar en via www.vangoghmuseumshop.com), hardcover (ISBN 90 6153 570 0), circa ¤ 49,50 (ook verkrijgbaar in de Nederlandse boekhandel). Het boek wordt in vijf talen (Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans) gepubliceerd.

Symposium

Het Van Gogh Museum organiseert in samenwerking met de Onderzoekschool Kunstgeschiedenis op 13 en 14 januari 2005 een internationaal symposium over Art Nouveau. Specialisten richten zich daarbij op verschillende kunstenaars en onderwerpen die een duidelijke relatie hebben met de kunsthandel van Siegfried Bing. Voor informatie hierover kunt u zich wenden tot D'Arts bv: +31 (0)20 624 33 33 of e-mailen naar info@bureau-darts.nl.

Documentaire

AVRO Kunst is mediapartner van deze tentoonstelling en maakt een uitgebreide documentaire over Art Nouveau, die op zondag 28 november 2004 op Nederland 1 omstreeks 18.20 uur wordt uitgezonden. Tijdens de tentoonstelling wordt deze documentaire in het museum vertoond. AVRO Close Up Maison Bing: Hoogtepunt van de Art Nouveau is geproduceerd door Idéale Audience (Frankrijk) in coproductie met France 5, SVT, YLE Teema, TV3 en RaiSat.

Tussen Kunst & Kitsch

Op vrijdagavond 10 december 2004 tussen 18.30 tot 21.30 uur beoordelen en taxeren de experts Klaas Akkerman en Frans Leidelmeijer sieraden en objecten van bezoekers uit de Art Nouveau stijlperiode. Deelnemers dienen zich vooraf schriftelijk aan te melden: Van Gogh Museum t.a.v. Vrijdagavond - Tussen Kunst & Kitsch, Postbus 75366, 1070 AJ Amsterdam of e-mailen naar tussenkunstenkitsch@vangoghmuseum.nl. Het aantal deelnemers is beperkt.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Van Gogh Museum: +31 (0)20 570 52 92 of e-mailen naar pressoffice@vangoghmuseum.nl.

Heidi Vandamme
Persvoorlichter / Press Officer
Van Gogh Museum
Postbus 75366
1070 AJ Amsterdam
Netherlands
+31 (0)20 5705 292
fax 570 5266
www.vangoghmuseum.nl

Nu in het Van Gogh Museum / Now in the Van Gogh Museum

Edouard Manet
Impressies van de zee / Impressions of the sea
18.06.04 - 10.10.04

Van Gogh en de zee / Van Gogh and the sea
18.06.04 - 10.10.04

Het Van Gogh Museum is elke vrijdagavond geopend tot 22 uur The Van Gogh Museum is open until 10 p.m. every Friday