Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Oktober 2004

Noir toont donker afrika van 26 november t/m
4 december, oude kerk amsterdam

Indringende beelden van kracht en schoonheid

Fotograaf Erik Hijweege maakt het onderhuidse Afrika zichtbaar en voelbaar. In de afgelopen jaren heeft hij drie expedities ondernomen naar Senegal, Namibië en Botswana. In het zuiden van Afrika is Hijweege diep de Kalahari ingegaan en bouwde daar in ieder dorp, na toestemming van de chief, een complete fotostudio op. Zijn keuze voor een zwarte achtergrond brengt de mystiek van de Bushman en de Herero-stammen bijzonder krachtig naar voren. Een aantal foto's is zowel in Nederland als Engeland bekroond met verschillende fotografieprijzen.

Het project getiteld NOIR omvat verschillende thema's waarbinnen Hijweege met de serie portretten van Senegalese albino's een extra dimensie in beeld brengt. De foto's weerspiegelen hun fragiliteit en hij treft daarmee de contrastrijke schoonheid van Afrika.

De transparante beelden leggen een onderliggend drama bloot: albino's in Afrika leven veelal een geïsoleerd bestaan. Blootgesteld aan de zon lopen albino's ernstige verbrandingen op als ze geen zonneprotectie dragen. Hun gebrek aan pigment maakt ze zeer vatbaar voor huidkanker, vaak al op jonge leeftijd. Erik Hijweege stuitte na terugkomst uit Senegal op de Stichting Afrikaanse Albino's. Deze stichting zet zich in voor het verspreiden van gedegen beschermingsmiddelen. Zij hebben inmiddels naar aanleiding van het project van Erik Hijweege hun werkterrein uitgebreid met Senegal.

NOIR is van 26 november t/m 4 december te zien in de Oude Kerk, Oudekerksplein 23, Amsterdam van maandag t/m zaterdag van van 11.00 - 17.00 uur en op zondag van 13.00 - 17.00 uur, entrée 4,00 euro.

Gelijktijdig met de expositie verschijnt NOIR in boekvorm. De reisavonturenschrijver Redmond O'Hanlon voegt een voorwoord toe aan de prachtige visuele indrukken van Afrika. Het boek is vanaf december verkrijgbaar bij de boekhandel, Uitgeverij De Verbeelding, 55,00 euro. Tijdens de expostie is, in limited edition, het boek NOIR met gesigneerde originele print verkrijgbaar.

Meer info over NOIR: www.hijweege.com, meer info over Stichting Afrikaanse Albino's: www.afrikaansealbinos.nl.

Noot voor de redactie (