Universiteit van Amsterdam

Een laboratorium op een chip


Promotie Natuurkunde


vrijdag 26 november 14.00 uur

Een van de toepassingen van nanotechnologie is de ontwikkeling van een laboratorium op een chip. Op een dergelijke chip worden de stoffen die moeten reageren door minuscule (nano)kanaaltjes naar een even minuscule reactieruimte gepompt. Het gebruik van vloeistofmanipulatie op chips (micro/nano-fluidics) biedt de mogelijkheid om grote aantallen

reacties uit te voeren met gebruik van zeer weinig materiaal. Een probleem bij het ontwerp van het laboratorium op een chip is het pompen van vloeistoffen. Op nanometerschaal zijn conventionele pompen uiterst inefficiënt. Gelukkig bestaat er in veel gevallen een alternatief: pompen met behulp van elektrische velden. Hoewel de fysica die hieraan ten grondslag ligt al bijna een eeuw lang bekend is, is er weinig kennis over de werking van zulke elektro-kinetische pompen op nanometerschaal. Fabrizio Capuani ontwikkelde een nieuwe rekentechniek die het mogelijk maakt om het transport van geladen en ook ongeladen deeltjes in nanokanaaltjes te voorspellen. Door de nieuwe rekenmethode te vergelijken met de zeldzame gevallen die exact bekend zijn, kon Capuani vaststellen dat de methode klopt. De methode kan nu worden toegepast op praktische problemen zoals micro-fluidics en elektroforese.

F. Capuani: Lattice-Boltzmann simulations of driven transport in colloidal systems. Promotor is prof. dr. D. Frenkel.

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.