Gemeente Haarlem


19 november 2004
sector Maatschappelijke Ontwikkeling
Rutger van Oppenraaij, communicatieadviseur
rvanoppenraaij@haarlem.nl
023-5115594
308/2004

Gemeente Haarlem, college van burgemeester

Persbericht


Datum
Afzender
Informatie bij
E-mail
Telefoon
Nummer

"Het zwart-witte goud, mo(nu)menten van ontroering"
VAN GENNIP, SPAARNESTAD FOTOARCHIEF, OPENT FOTOTENTOONSTELLING VOOR PSYCHOGERIATRISCHE PATIËNTEN

"Het zwart-witte goud, mo(nu)menten van ontroering" is een kunstproject voor psychogeriatrische patiënten van kunstenares Marijke Visser, dat op vrijdag 26 november 2004 om 14.30 uur feestelijk wordt geopend door Joop van Gennip, directeur van het Spaarnestad Fotoarchief. De opening vindt plaats op de 2e etage van Verpleeghuis Boerhaave, Louis Pasteurstraat 9 te Haarlem (Schalkwijk).

De tentoonstelling bestaat uit fotopanelen, die zijn samengesteld uit zwart-wit foto's van de huidige bewoners zelf uit de periode 1910 tot 1962. De panelen geven beelden weer van hun jeugdleven, gezinsleven, wonen en dergelijke. De foto's en de speciaal voor dit project ontworpen medaillons zijn een weergave van menselijkheid: authentieke beelden die uitnodigen tot gesprekken. Het gaat hier om de onthulling van een "monument" wat dient als eerbetoon aan een generatie.
De fotopanelen zijn te zien in de openbare ruimtes van de afdeling evenals de medaillons (koesterende kleinoden welke de bewoners kunnen dragen als sieraad) Na 26 november kan men de foto's bezichtigen na aanmelding bij de receptie.

Marijke Visser is naast (sieraad)kunstenares ook verpleegkundige. In die hoedanigheid heeft zij ervaring met het werken in een psychogeriatrische omgeving. Bij eerdere ervaringen viel het haar op dat demente ouderen door beelden uit verleden tijd gestimuleerd werden hun eigen verleden op te roepen. Dit gaf een kader voor gesprekken over vroeger waarbij "momenten van ontroering" veelvuldig opdoken.

Kleinschalige opdrachten
Dit kunstwerk is een van de 9 kleinschalige opdrachten in de Openbare ruimte, die 9 juni zijn goedgekeurd door B&W van Haarlem na een selectie uit 32 inzendingen om Haarlemmers in contact te brengen met kunst. Dit past binnen een cultuurbeleid waarin wordt gewerkt aan bereikbaarheid van cultuur voor uiteenlopende publieksgroepen. De gemeente Haarlem hecht een groot belang aan de culturele uitstraling van de stad. Dit past in toekomstvisie Grotere culturele en toeristische wervingskracht De gemeente hecht aan een goed kunstproductieklimaat, omdat dit een voorwaarde voor een goed cultuurklimaat is. Eén van de doelen die de gemeente zich voor de komende jaren heeft gesteld is het verbeteren van het kunstenaarsklimaat in de stad.
Dit project kwam mede tot stand met steun van Kunstenaars & Co, Amsterdam.

---- --