Gemeente Haarlem


19 november 2004
sector Maatschappelijke Ontwikkeling

309/2004

Gemeente Haarlem, college van burgemeester

Persbericht


Kleinschalige Opdrachten in de Openbare ruimte van Haarlem

PRESENTATIE PLAFONDSTUK ´60 CM´ IN ENTREE ZANDERZAAL

´60 cm´ heet het nieuwe plafond in de entree van de Zanderzaal. Het kunstproject van Jan Maarten Voskuil wordt vrijdag 26 november om 16.00 uur geopend door Ellen Siebert, directeur van het ABC Architectuurcentrum Haarlem. De Zanderzaal bevindt zich op de locatie van de voormalige Haarlemse Jazzclub; Groot Heiligland 37 te Haarlem.

Deze kleinschalige kunstopdracht doet denken aan een moderne versie van een kruisgewelf. Het betreft een schilderij dat de grens verbeeldt tussen ruimtelijkheid en plat vlak, tussen kunst en architectuur en tussen binnen en buiten. Het streven van Voskuil is om de beleving van de gehele entree te verbeteren. Naast het nieuwe plafond in de eerste entree ruimte, is hiertoe het plafond van de volgende ruimte verlaagd en is een voorzetwand geplaatst om leidingen en overige omgevingsruis weg te werken. Ook de kleuren en de vloerbedekking zijn aangepast om bij de entree in de Zanderzaal een moment van verstilling te bereiken.

Het 'ruimtelijke schilderij' bestaat uit vier delen. De spieramen zijn constructies, met linnen bespannen en geprepareerd, die er voor zorgen dat er letterlijk diepte ontstaat in het schilderij. Dit veroorzaakt een holle gewelfachtige ruimte zoals Voskuil eerder heeft toegepast in zijn autonome werk. De welvingen in het doek zorgen voor vervormingen en veranderende lichtinval die het schilderij op een verassende manier bepalen. De titel '60 cm' verwijst naar de breedte van de centrale lichtblauwe baan. Door de wijze van opspannen komt de kleurbaan die overal 60cm breed is, aan de zijkanten bij elkaar. De zinnelijke gesloten vorm is het resultaat van deze vervorming.


Kleinschalige opdrachten

Dit kunstwerk is een van de 9 kleinschalige opdrachten in de Openbare ruimte, die 9 juni zijn goedgekeurd door B&W van Haarlem na een selectie uit 32 inzendingen om Haarlemmers in contact te brengen met kunst. De kleinschalige opdrachten passen binnen een cultuurbeleid waarin wordt gewerkt aan bereikbaarheid van cultuur voor uiteenlopende publieksgroepen. De gemeente Haarlem hecht een groot belang aan een grotere culturele uitstraling en toeristische wervingskracht van de stad. De gemeente beoogt een goed kunstproductieklimaat, omdat dit een voorwaarde voor een goed cultuurklimaat is. Eén van de doelen die de gemeente zich voor de komende jaren heeft gesteld is het verbeteren van het kunstenaarsklimaat in de stad. Dit project kwam mede tot stand met steun van Kunstenaars & Co, Amsterdam en dankzij de ruimhartige medewerking van het Spaarnestad Foto Archief, dat momenteel de Zanderzaal programmeert.

Rutger van Oppenraaij, communicatieadviseur
rvanoppenraaij@haarlem.nl
023-5115594
---- --