B EN W BERICHTEN 2004 - 43 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 12 en 16 NOVEMBER

Algemene Zaken

1. (12-11) De Stichting Stadsmuziek organiseert evenals voorgaande jaren vijf lunch- en vijf avondconcerten in de Burgerzaal van het stadshuis. Het thema van deze concertserie is: "Het muzikale vermaak in Rotterdam door de eeuwen heen". De concerten zijn gratis te bezoeken voor de burger.

2. (12-11) Het College brengt op vrijdag 26 november een werkbezoek aan het winkelgebied in de Rotterdamse binnenstad, met name de Lijnbaan en omgeving. Tijdens het werkbezoek zal het College door het winkelgebied wandelen, waarbij ondernemers het College zullen informeren over diverse thema's (bezoekers, veiligheid, buitenruimte e.d.). Het programma wordt afgesloten met een informele lunch met een delegatie van ondernemers uit het centrumgebied.

3. (16-11) Het College heeft kennisgenomen van het bezoek van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) aan Athene op 7 en 8 juni 2004. Het bezoek stond in het teken van de tweejaarlijkse maritieme beurs Poseidonia.

4. (16-11) Het College heeft besloten de Burgerzaal ter beschikking te stellen voor een Thanksgiving Dinner op donderdag 25 november 2004.

5. (16-11) Het College heeft besloten dat met ingang van volgend jaar de wethoudersspreekuren op het stadhuis zullen plaatsvinden.

6. (16-11) B en W hebben kennisgenomen van het rapport "Behoeften en deelname aan BVE-onderwijs in Rotterdam" en dit ter kennisname toegezonden aan de raad. Net als in 2001 heeft Regioplan, in opdracht van de Dienst Stedelijk Onderwijs, een onderzoek uitgevoerd om de wensen en meningen van de verschillende doelgroepen die deelnemen aan volwasseneneducatie en inburgering, in kaart te brengen. Uit het onderzoek blijkt enerzijds dat een grote groep lageropgeleiden geen behoefte heeft aan onderwijs. Deze groep noemt diverse belemmeringen waardoor men niet deelneemt. Nieuw- en oudkomers hebben de meeste behoefte aan educatie, met name aan taalonderwijs. Ouderen en laagopgeleide autochtonen hebben de minste behoefte aan educatie. Anderzijds blijkt dat bij mensen die wel hebben deelgenomen aan educatie behoefte bestaat aan vervolgonderwijs. Inburgeringprogramma's worden door nieuw- en oudkomers positief gewaardeerd. Volgens inburgeraars heeft het volgen van de cursus geleid tot meer betrokkenheid bij het leven in Rotterdam en daarnaast tot meer contacten met de autochtone bevolking.

Beleid

1. (12-11) Het College heeft het WBB- en ISV-programma bodemsanering Gemeente Rotterdam 2005 t/m 2009 vastgesteld. De WBB is de Wet bodembescherming, de ISV staat voor het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing. In het programma wat nu vastgesteld is, wordt beschreven welke middelen van het Rijk ingezet worden voor de bodemsanering in Rotterdam. Daarmee vormt het de basis voor programma-afspraken met het Rijk voor de periode 2005 t/m 2009.

2. (12-11) Het College heeft met instemming gereageerd op de nota Regels voor Ruimte van de Provincie. De nota vervangt de nota Planbeoordeling 2002 en laat de gemeenten meer vrijheid, onder andere op het gebied van agrarische bebouwing, inrichtingseisen voor het stedelijke gebied en voor toerisme en recreatie. Procedures worden korter door het overleg over voorontwerpbestemmingsplannen in te perken en de eisen voor het indienen van ruimtelijke plannen te vereenvoudigen. Toetsend beleid van andere overheden wordt niet meer in de hoofdtekst beschreven, wel in het zogenaamde 'servicedocument'. Dit brengt met zich mee dat de gemeente zelf initiatief moet nemen in het achterhalen van de kaders, regels en wetten van andere overheden. Het College heeft per hoofdstuk wel enige op- en aanmerkingen geplaatst over de evenwichtigheid van de inhoud. Het suggereert Gedeputeerde Staten een proefjaar in te stellen om daarna samen te kijken of het gewenste resultaat is bereikt.

3. (16-11) Het College heeft het voorontwerpbestemmingsplan '2e partiële herziening Nesselande' vrijgegeven voor inspraak en overleg met de betrokken instanties. Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Prins Alexander is gemachtigd tot het verzorgen van de inspraakprocedure en de directeur dS+V tot het voeren van overleg ex artikel 10 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening.

4. (16-11) Het College heeft de directeur dS+V toestemming gegeven het ontwerp-bestemmingsplan 'Polder Zestienhoven' ter inzage te leggen. Gedurende deze periode kan een ieder zijn of haar zienswijzen op het plan naar voren brengen.

5. (16-11) Het College heeft de heer dr. J.C.G. Stam, algemeen directeur OBR, de heer drs. A. Verhoeff, hoofd bedrijfsvoering OBR en de heer ir. F. de Jong, ontwikkelingsmanager OBR benoemd als vertegenwoordiging van de gemeente in de vennootschappen die deel uitmaken van de WOM Tarwewijk CV.

6. (16-11) Het College heeft het beleidsplan 'De Spaanse Polder revitaliseert' vastgesteld en het voorontwerpbestemmingsplan 'Spaanse Polder en 's Graveland' vrijgegeven voor inspraak en vooroverleg met de betrokken instanties. Het betreft hier een project waarin nauw wordt samengewerkt met de gemeente Schiedam.

7. (16-11) Het College heeft besloten een appartement in het HotSpotgebied Strevelsweg aan te kopen. Na 1 januari 2005 wordt het, tegen de door de gemeente betaalde koopsom, overgedragen aan woningcorporatie Com.wonen.

8. (16-11) Het College heeft een nieuwe verordening in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten aan de Raad voorgelegd die de Verordening voorzieningen gehandicapten 2001 moet vervangen. Een nieuwe, integrale verordening is gewenst, omdat deze tot meer helderheid en volledigheid in de regelgeving leidt.

9. (16-11) Het College heeft besloten het ontwerpbestemmingsplan Zuiderpark waarin de inspraakresultaten op het plan zijn verwerkt, binnenkort ter inzage te leggen. In de toelichting op het plan is het eindverslag van de inspraakprocedure opgenomen. Gedurende de termijn waarin het plan ter inzage ligt, te weten vier weken, kan een ieder indien gewenst zijn of haar zienswijzen over dit plan aan de Raad kenbaar maken. Een belangrijke tegemoetkoming aan insprekers is dat op de plankaart het water in het park met een geprojecteerde omvang is aangegeven en niet meer met een schematische aanduiding is volstaan, zoals voorheen. Verder zijn op verzoek van de volkstuinvereniging Zuiderhof, de huidige parkeer-plaatsen op de plankaart aangegeven. Gelet op de bezwaren van insprekers is de uitbreidingsmogelijkheid van het tuincentrum aan de Kromme Zandweg beperkt tot 150 m² terreinoppervlak voor gronden gelegen direct ten noorden van het huidige tuincentrum. In het voorontwerp was daar aanvankelijk 300 m² voor opgenomen.

10. (16-11) Het College heeft besloten de lagere kosten van het project Kadeplan Noordereiland (deels) in te zetten voor het project Van der Takstraat. Samen met het op niveau brengen van de kades van het Noordereiland, kan hiermee ook de Van der Takstraat op het Noordereiland worden heringericht.

11. (16-11) Het College zal de Raad voorstellen om het budget in 2005 voor de huisvestingsaanvragen aanpassing Voortgezet Onderwijs (VO) aan te passen en op E 0,- vast te stellen. Het College stelt dit voor in verband met een ophanden zijnde wetswijziging die in de loop van 2005 zal worden geëffectueerd. De wetwijziging heeft tot gevolg dat vanaf 1 januari 2005, de schoolbesturen in het VO zelf verantwoordelijk zijn voor alle aanpassingen en onderhoud aan hun gebouwen. Nadat de wetswijziging is doorgevoerd, zullen de geldmiddelen voor geheel 2005 door het ministerie van Onderwijs direct aan de schoolbesturen voor het VO ter beschikking worden gesteld. De gemeente blijft verantwoordelijk voor de nieuwbouw, uitbreiding en de eerste inrichting van de VO-scholen.

12. (16-11) Het College stelt de gemeenteraad voor om aan enkele scholen vergoedingen beschikbaar te stellen in de huisvestingskosten. Zo wordt voorgesteld een bedrag van E 1.378.760,- ter beschikking te stellen voor het vergoeden van meerkosten voor de tijdelijke huisvesting en inrichting van VMBO De Passie aan de Rosestraat 1025, omdat het oorspronkelijke plan om de school te huisvesten aan de Kreeftstraat 44 geen doorgang heeft kunnen vinden. De Praktijkschool Rotterdam Zuid ontvangt een vergoeding van E 103.535,- voor het inrichten van een gymzaal aan de Olympiaweg 395. De meerkosten van E 62.683,- voor een voorziening terrein (grondkosten) aan de Olympiaweg 395 worden eveneens vergoed. Verder ontvangt de Heijbergschool aan de Heijbergstraat 2-4, een vergoeding van E 154.243,68 ten behoeve van het terrein, de Beatrixschool aan de Krabbendijkstraat een vergoeding van E 72.558,96 voor uitbreiding en IBN Ghaldoun aan de Schere 47 een vergoeding van E 208.882,- voor eerste inrichting, leer- en hulpmiddelen. Het Montessorilyceum aan de Schimmelpenninckstraat 17 ontvangt een vergoeding van E 120.000,- ten behoeve van aanpassing aan de biologie-, natuurkunde- en scheikundelokalen.

13. (16-11) Het College stelt de gemeenteraad voor om het huisvestingsprogramma 2005 voor scholen voor primair en voortgezet onderwijs vast te stellen. Hierdoor kan onder meer het noodzakelijke onderhoud en ARBO-voorziening aan de schoolgebouwen voor primair onderwijs worden uitgevoerd. Ook kunnen een aantal noodzakelijke bouwprojecten in 2005 in het primair en voortgezet onderwijs in voorbereiding of uitvoering worden genomen. Een van de beleidsprioriteiten van het College is betere huisvesting te realiseren voor scholen. Het College heeft hiervoor in totaal E 154 miljoen vrijgemaakt.

14. (16-11) Het College heeft besloten de tijdelijke benoeming van de heer J. Sleutelkamp als vervanger secretaris/hoofd van dienst van de Stedelijke Adviescommissie Ouderenbeleid (SAO) en Stedelijke Adviescommissie Gehandicaptenbeleid te verlengen tot 1 januari 2005.

15. (16-11) Het College stemt in met de voortzetting van de samenwerking met de faculteit Economische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) voor een resterende periode van 10 jaar. Dit was reeds in 2002 in beginsel overeengekomen.

16. (16-11) Het College heeft als aandeelhouder van Holding AVR-bedrijven kennis genomen van het actieplan 2004-2005 van AVR. Dit plan beschrijft welke maatregelen het bedrijf wil nemen om de winstgevendheid van AVR op te voeren. Een deel van de maatregelen is al uitgevoerd. De directie van AVR zal in het najaar 2004/voorjaar 2005 een strategisch meerjarenplan ter goedkeuring voorleggen aan het College.

17. (16-11) Het College stemt in met het voornemen van het ministerie van VROM een iets ruimere toepassing van de zeehavennorm mogelijk te maken. Het ministerie wil daartoe de Wet Geluidhinder aanpassen. De verruiming is gebonden aan een hogere-waardenprocedure waartegen beroep mogelijk is. De aanpassing biedt mogelijkheden voor extra woningbouw in bestaand stedelijk gebied.

18. (16/11) Het College heeft besloten het Afsprakenkader Herstructurering Rechter Maasoever te ondertekenen. In het Afsprakenkader zijn procesafspraken vastgelegd over toekomstige woningbouwlocaties en de hieraan verbonden milieurandvoorwaarden. De procesafspraken zijn gemaakt tussen de Gemeente, de Provincie, Stadsregio, het Havenbedrijf Rotterdam, de Kamer van Koophandel en Deltalinqs. De milieu-aandachtszone is niet alleen een ruimtelijk begrensde zone op de Rechter Maasoever. Er is ook een werkwijze aan gekoppeld. De zone en de werkwijze zijn onderdeel van het bestuurlijk afsprakenkader Herstructurering Rechter Maasoever. Het afsprakenkader is een poging om de grimmige sfeer van bezwaarschriften en de gang naar de Raad van State te doorbreken. Het afsprakenkader is zo opgesteld, dat het wel noodzakelijk is om lokale afspraken te maken met het bedrijfsleven. In Hoek van Holland is dit inmiddels gebeurd.

Middelen en Control

1. (12-11) Het college van B en W heeft ingestemd met het ontslag van een medewerker van Stadstoezicht wegens het ongeschikt zijn voor het vervullen van de betreffende functie.

2. (16-11) Het College heeft, op grond van artikel 119 van het Ambtenarenreglement, besloten een medewerkster van de Dienst Stedelijk Onderwijs een vergoeding te geven ad. E 1981,34 voor gemaakte kosten voor juridische bijstand.

3. (16-11) De Gemeentewet verplicht (artikel 212) regels op te stellen op het gebied van het financieel beleid, het financieel beheer en de financiële organisatie. Om invulling te geven aan het onderdeel financieringsfunctie legt het College de Verordening Financiering 2004 voor aan de Raad. Met de Regeling financiering en geldelijke middelen en de Uitvoeringsregels leningen, uitzettingen en derivaten stelt het College nadere uitwerking van de regelgeving vast. Tevens wijst het College de afdeling Concernfinanciering van de Directie Middelen en Control van de Bestuursdienst aan als uitvoeringsorganisatie. De uitvoeringsorganisatie is de organisatie die belast is met de treasuryfunctie.


---- --