Ingezonden persbericht


Persbericht

AMSTERDAM DIT WEEKEND IN TEKEN SOCIAAL FORUM

De binnenstad van Amsterdam wordt komend weekend ingenomen door duizenden 'andersglobalisten', die willen laten zien dat een andere wereld zonder afbraak, oorlog en racisme mogelijk is. Twintig zalen, honderd workshops en debatten, 150 deelnemende maatschappelijke organisaties, bijna 300 sprekers uit binnen- en buitenland, een 500-stemmig koor, ruim honderdduizend programmakranten en een demonstratie met duizenden mensen; dat is het eerste Nederlands Sociaal Forum (NSF) van vrijdagavond tot en met zondagmiddag (26-28 november) in de Beurs van Berlage en in een grote tent op het Beursplein in Amsterdam.

Meulenbelt, Rabbae, Van Thijn, De Waal en honderden anderen.

Tijdens het weekend zijn er meer dan honderd seminars, workshops en debatten over oorlog, milieu, racisme, neo-liberalisme, onderwijs en democratie. Met honderden sprekers uit binnen- en buitenland waaronder: Andries van den Berg (FNV Bondgenoten), Anja Meulenbelt, (schrijfster/Eerste Kamerlid SP), Anuradha Amittal (Food First, India), Ed van Thijn (schrijver), Eduard Nazarski (Vluchtelingenwerk), Harry van Bommel (Tweede Kamerlid SP), Ieke van den Burg (PvdA-Europarlement), Ineke Bakker(Raad van Kerken), Kris Douma (Tweede Kamerlid PvdA), Kumi Naidoo (Directeur van CIVICUS, Zuid-Afrika), Lodewijk de Waal (FNV), Lou Keune (Universiteit Tilburg) Maarten van Poelgeest (GL Amsterdam), Mirjam de Rijk (Stichting Natuur en Milieu) Mohammed Rabbae (GL) Samira Abbos (journalist) Sylvia Borren (Novib), Tiny Kox (SP) en Ton Heerts (FNV).

Koor "Shouting Fence" symboliseerd bezet Palestina.

Op het Sociaal Forum is niet alleen debat maar ook veel cultuur het muziek. Het Sociaal Forum wordt op vrijdagavond om 18 uur geopend met de voorstelling Shouting Fence in de Westergasfabriek in Amsterdam. Het stuk is gebaseerd op de splitsing van het Palestijnse dorp Madjal Shams door de Israelische muur. De humane kant van de Palestijns-Israëlische situatie wordt vertolkt door een koor van bijna 500 stemmen. Het publiek van The Shouting Fence neemt zelf ook deel aan de voorstelling. Zij functioneert in de voorstelling als "shouting crowd". Aansluitend start om 20.00 uur in de Beurs van Berlage het het eerste debat van Nederlands Sociaal Forum.

Slotdemonstratie: "Samen voor een kleurrijk Nederland".

Het Sociaal Forum wordt op zondag 28 november om 14 uur afgesloten met een demonstratie met de leuze "Samen voor een kleurrijk Nederland". De demonstratie start om 14 uur op het Beursplein en loopt daarna naar de Dokwerker op het J.D. Meijerplein waar een optreden is van de rapper Raymzter. Aanleiding voor de demonstratie is de recente toename van intolerantie, discriminatie en racisme.

Onderdeel van wereldwijde beweging.

Het Nederlands Sociaal Forum is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen ruim honderd Nederlandse maatschappelijke organisaties en netwerken. Het Nederlands Sociaal Forum is onderdeel van de wereldwijde anderglobaliseringsbeweging. Het eerste Wereld Sociaal Forum vond plaats in 2001 in Brazilie met 50.000 deelnemers; deze maand trok het Europees Sociaal Forum in Londen nog 20.000 deelnemers. Iedereen die mee wil werken aan een andere wereld kan aan het NSF meedoen. Er worden duizenden mensen verwacht.

-----
Voor meer informatie (