Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht
Bureau Studium Generale

24 november 2004
Toekomst voor een Europese identiteit?

Beelaerts van Bloklandprijs voor Studium Generale symposium

Kan er voor de toekomst gesproken worden van een overkoepelende Europese identiteit? Dat is de centrale vraag van het Studium Generale symposium 'Europa. Kerngebied voor veranderingen in de wereld', dat plaatsvindt op vrijdag 26 november 2004. Het symposiumprogramma en de bijbehorende bundel essays, opgesteld samen met de Universiteit voor Humanistiek Utrecht, krijgen de Beelaerts van Bloklandprijs 2004 toegekend.

Tegen de achtergrond van een aantal relevante historische ontwikkelingen, en met een terugblik op een woelige twintigste eeuw, worden in de essays belangrijke antwoorden voor de toekomst van Europa gevonden op het terrein van het toenemende kosmopolitisme, de nieuwe identiteit van Oost-Europese landen en van de migratie. Analoog aan deze thema's zal op het symposium geprobeerd worden een antwoord te formuleren op de vraag of er voor de toekomst gesproken kan worden van een overkoepelende Europese identiteit.

Prijs
Het Beelaerts van Bloklandfonds waaruit deze prijs wordt betaald, werd in 1997 ingesteld bij het vertrek van de toenmalige commissaris van de Koningin van de provincie Utrecht, Jhr.dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland. Het fonds heeft als doelstelling bij te dragen aan het behoud van natuur, cultuur en historisch erfgoed binnen de provincie in de meest brede zin van het woord. De prijs wordt na afloop van het symposium uitgereikt door de heer Beelaerts van Blokland aan de initiatiefnemer van dit project, drs. Gerard Rijntjes, voorheen hoofd van het Studium Generale en secretaris van de Universiteit Utrecht (1980-1989).

Meer informatie
Paul Hogervorst, Stichting GUSTO (Geschiedschrijving Utrechtse Stedelijke Ontwikkeling), (030) 231 1783, paulhogervorst@zonnet.nl Suzette Haakma, Studium Generale, (030) 253 2437, s.haakma@sg.uu.nl

Voor meer informatie over het programma van het symposium en de bijbehorende bundel zie www.sg.uu.nl.