Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Week 48, 24 november 2004

Discussie: Europa, Marokko en het islamisme

Voorafgaand aan het Nederlands Sociaal Forum (NSF) organiseert het Euro- Mediterraan Centrum Migratie en Ontwikkeling (Emcemo) op vrijdag 26 november een discussie met de pers over de wijze waarop maatschappelijke organisaties in Marokko en verschillende Europese landen kunnen omgaan met (de bestrijding van) islamisme. Ook wordt aandacht besteed aan de oorzaken van deze vorm van extremisme en worden de mogelijkheden tot Euromediterrane samenwerking verkend. De discussie vindt plaats van 15:30 uur tot 17:30 uur in De Beurs van Berlage, Damrak 277 te Amsterdam.

U bent hierbij van harte uitgenodigd om aan deze discussie deel te nemen.

De moord in november op Theo van Gogh staat niet op zich. Op 16 mei 2003 vond er een aanslag plaats in Casablanca waarbij 45 doden vielen. Op 11 maart van dit jaar verloren ruim 200 mensen het leven bij een aanslag in Madrid. Al deze aanslagen werden gepleegd door islamisten, aanhangers van de politieke islam en steeds waren burgers, moslims en niet-moslims, het slachtoffer. Net als nu in Nederland hebben deze aanslagen ook in Marokko, Spanje en andere Europese landen geleid tot brede maatschappelijke discussies over de oorzaken van aanslagen door islamisten, over de reactie van de nationale overheden en de rol van de civil society. De internationale uitwisseling van ideeën en strategieën om deze vorm van terrorisme te bestrijden is tot nu toe beperkt gebleven tot de politiek en de veiligheidsdiensten.

Aan de discussie, onder leiding van Nordine Dahhan, nemen deel:

Moustapha Bouhaddou (Marokkaans Sociaal Forum): vertelt over de reactie van de Marokkaanse overheid en de Marokkaanse civil society op de aanslag in Casablanca,

Mohammed Haidour (Spaanse vakbond CCOO): doet verslag van de reacties in Spanje op de aanslag van 11 maart, Houria Boumedienne (lid van de Franse senaat en voormalig lid van het Europees Parlement): over o.a. de rol van vrouwen), Hassan Boussetta (socioloog in Brussel): over de situatie in België, Mouloud Aounit (algemeen secretaris van de MRAP): verrichtte onderzoek naar de houding in Frankrijk ten opzichte van Arabieren), Abdou Menebhi (Emcemo), Abdellatif Maroufi: initiatiefnemer voor Sociale Cohesie en Burgerschap, en Mohamed Moubaraki: vertelt over democratisch en seculier verzet in Marokko en Europa.

De discussie wordt in het Frans gevoerd, met een Nederlandse vertaling.

De discussie is mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Sociaal Forum en het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).

Noot voor de pers

Vooraf of na afloop van de bijeenkomst is er de mogelijkheid de deelnemers aan de discussie te interviewen.

Voor aanmeldingen en informatie: EMCEMO, www.emcemo.nl; e-mail info@emcemo.nl; telefoon 020 4288825.