Gemeente Dordrecht


---

Aware: alarmsysteem voor slachtoffers van huiselijk geweld

Carla Franken
Ongeveer vijf slachtoffers van huiselijk geweld krijgen binnenkort een draadloos elektronisch alarmsysteem dat ze bij zich kunnen dragen. Het werkt in en om het huis. Het systeem heet Aware. Het project is een initiatief van de Regionale Stuurgroep Huiselijk Geweld.

Aware staat voor Abused Womens Active Response Emergency. Aware krijgt in de regio Zuid-Holland-Zuid voorlopig vijf aansluitingen voor een alarmsysteem. Met een druk op de knop kunnen slachtoffers in geval van nood de politie waarschuwen. Een Aware-melding krijgt bij de politie de hoogste prioriteit. Door samenwerking met het Openbaar Ministerie en ook de reclassering wordt de belager daarna meteen aangepakt.

De vrouwen krijgen een contract voor een half jaar. Bij voortdurende dreiging kan dit worden verlengd. Een indicatiecommissie beoordeelt of vrouwen in aanmerking komen voor het alarmsysteem. De indicatiecommissie bestaat uit de coördinator van de politie, de coördinator hulpverlening van de GGD en de coördinator van het Meld- en Adviespunt Huiselijk Geweld.

De criteria voor de slachtoffers zijn onder meer dat zij in de politieregio Zuid-Holland-Zuid wonen en géén omgang meer hebben met hun ex-partner, ook niet middels een omgangsregeling. Daarnaast moet de ex-partner aantoonbaar gevaarlijk zijn. Dit moet blijken uit aangiften, veroordelingen, letselverklaringen of geweldsdelicten. Verder moet de vrouw bereid zijn na alarmering aangifte te doen. Daarnaast is het van belang dat een vrouw kan rekenen op hulpverlening en ondersteuning. Op dit moment zijn enkele aanvragen in behandeling genomen en worden op korte termijn de eerste aansluitingen gerealiseerd. Vrouwen kunnen zelf of via hun hulpverlener contact opnemen met het Meld en Adviespunt Huiselijk Geweld, telefoon (078) 677 54 00.
In Rotterdam, Utrecht, Zwolle en Kennemerland is het Aware-project al een succes. Hoe lang het project in de regio Zuid-Hollanf-Zuid loopt is mede afhankelijk van de evaluatie die na een jaar volgt.