Ingezonden persbericht


Druk op zorgketen forensische psychiatrie vraagt om extra investeringen

Meer longstay-plaatsen en langdurige begeleiding nodig voor blijvend delictgevaarlijke TBS-patiënten

GGZ Nederland, brancheorganisatie voor de instellingen in de GGZ en verslavingszorg, is geschrokken van het grote aantal blijvend delictgevaarlijke patiënten (ruim 600) die onder meer in de TBS verblijven. De cijfers uit het vandaag gepubliceerde rapport van het wetenschappelijk onderzoeksbureau van het ministerie van Justitie (WODC), tonen aan dat er grote investeringen gedaan moeten worden in de forensische zorgketen. GGZ Nederland roept de samenwerkende partijen op snel meer voorzieningen te regelen voor deze groep delictgevaarlijke patiënten.

GGZ Nederland staat volledig achter de conclusies uit het vandaag gepubliceerde rapport 'blijvend delictgevaarlijk' van het ministerie van Justitie, waarin wordt aangegeven dat omvang van de problematiek aanzienlijk groter is dan verwacht. De 60 longstay-plaatsen in de TBS-sector zijn ontoereikend, bij een berekende behoefte van meer dan 200 longstay-plaatsen in de TBS. GGZ Nederland vindt dat er op korte termijn een oplossing moet komen. Uitbreiding van longstay-plaatsen zou een oplossing kunnen zijn voor de veel te lange wachttijden (momenteel wachten ruim 150 TBS-veroordeelden gemiddeld 230 dagen in een gevangenis op behandeling).

De brancheorganisatie vraagt verder aandacht voor de doorstroming van patiënten. Naast de 200 patiënten, die langdurig in de TBS moeten blijven, meldt het onderzoek een grote groep patiënten die vanuit de TBS moet doorstromen. Ruim 180 patiënten moeten naar forensische klinieken in de GGZ en bijna 250 naar andere GGZ-voorzieningen met beschermd wonen en zeer intensieve ambulante begeleiding. Voor de groep van 180 patiënten is er in de bestaande forensische GGZ-klinieken onvoldoende plaats. Sinds kort worden eerste initiatieven ontwikkeld, maar de capaciteit zal moeten worden uitgebreid. Voor de 250 patiënten die onder strikte voorwaarden van levenslange begeleiding en op beveiliging gerichte zorg kunnen gaan wonen in de maatschappij, moet de GGZ meer aangepaste vormen van begeleiding moeten gaan ontwikkelen.

GGZ Nederland pleit er voor om op korte termijn gerichte pilots te starten. De mogelijkheden voor de patiënten om maatschappelijk te participeren zijn van groot belang voor hun toekomst. Maar deze begeleiding zal door intensiteit en specifieke gerichtheid op het voorkomen van recidive zeer hecht moeten zijn. Is dat niet het geval dan zal er in de maatschappij geen draagvlak zijn voor hun terugkomst.

GGZ Nederland wil met de ministeries van Justitie en VWS op korte termijn meer voorzieningen treffen voor de delictgevaarlijke groepen. De brancheorganisatie wenst daarbij een uitbreiding van longstay-capaciteit in TBS en uitbreiding van longstay in forensische GGZ-klinieken. Tot slot wil de brancheorganisatie een aantal streng gecontroleerde pilots starten met langdurig delictgevaarlijke patiënten, die met zorgvuldige en begeleiding veilig in de maatschappij kunnen verblijven.