---

Nieuwsberichten
---

Foto Wiebe Kiestra

Geschiedenis Libanonmissie in boekvorm

25-11-2004 11:00:00

De moeder aller crisisbeheersingsoperaties. Zo omschreef minister Kamp donderdagochtend (25 november) de eerste grote vredesmissie waaraan Nederland heeft bijgedragen. Kamp zei dat bij de presentatie van het boek 'Vredesmacht in Libanon. De Nederlandse deelname aan UNIFIL 1979 - 1985' van Ben Schoenmaker en Herman Roozenbeek (redactie). Minister Kamp kreeg het eerste exemplaar uit handen van de Bevelhebber der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Marcel Urlings.

Deelname aan UNIFIL was de eerste grote VN-operaties waaraan de landmacht deelnam en waarvan Nederland veel heeft geleerd. De bewapening van de Nederlandse militairen was destijds goed, evenals de mobiliteit en de vuurkracht, stelde de bewindsman die zei onder de indruk te zijn van de witte DAF YP 408 voor de deur van het Defensievoorlichtingscentrum. Een ding was voor minister Kamp echter wel duidelijk. Het mandaat van UNIFIL was wat hem betreft te beperkt. "Ik zou de militairen op dit moment met zo'n mandaat niet wegsturen", zei hij beslist.

Minister Kamp stelde dat Defensie na het vertrek volgend jaar uit Irak zijn handen niet aftrekt van het Midden-Oosten. Via de NAVO-missie in Irak en andere VN-missies aan de grenzen van Israël blijft Defensie erbij betrokken. De minister sloot niet uit dat Nederland ooit deelneemt aan een EU- of NAVO-missie in de strook van Gaza, maar zag daartoe voorshands geen aanleiding.

'Vredesmacht in Libanon' is geredigeerd door Ben Schoenmaker en Herman Roozenbeek en is uitgegeven bij Boom in Amsterdam. Het boek telt 544 pagina's en kost 39,50. ISBN: 905352 986 1

Nieuws Nieuwsberichten