Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

26 november 2004

Modernisering VROM-regelgeving werpt eerste vruchten af

In 2004 hebben minister Dekker en staatssecretaris Van Geel (VROM) twintig van de vierhonderd VROM-regelingen ingetrokken of ingrijpend gewijzigd. In het eerste halfjaar van 2005 volgen nog eens 23 regelingen. Naar verwachting zullen de bewindslieden eind dit jaar of begin volgend jaar nog vele tientallen ministeriële regelingen intrekken. Hiermee 'kappen zij dor hout uit de regelgeving van VROM'. Dit schrijven minister Dekker en staatssecretaris Van Geel in een brief aan de Tweede Kamer over de eerste resultaten van de modernisering van de VROM-regelgeving.

Digitale bouwaanvraag

Verder worden op diverse fronten mogelijkheden verkend voor een digitale aanvraag van bouwvergunningen. De Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland is bezig met het project Centrale server bouwaanvragen. Uitgegaan wordt van een gemeenschappelijke server ergens in het land waar aanvragers van bouwvergunningen hun aanvraag digitaal kunnen indienen. Via deze server is het onder andere ook mogelijk statusinformatie over de aanvragen weer te geven. Inmiddels heeft de gemeente Zwolle op 11 november de eerste digitaal ingediende en behandelde bouwvergunning verstrekt.

Het ministerie van VROM draagt zelf op verschillende manieren bij aan digitale informatieverstrekking over de bouwregelgeving. Zo zijn er de bouwvergunningen-on-line: via de VROM-website kan in enkele stappen worden bepaald of wel of geen bouwvergunning nodig is. Veel mensen maken van deze service gebruik.

Eenvoudiger milieuregels

Daarnaast is het afgelopen jaar de milieuregelgeving vereenvoudigd. Zo is op 29 oktober 2004 de Tijdelijke vrijstellingsregeling Bouwstoffenbesluit gepubliceerd. De vrijstellingsregeling leidt ertoe dat de lasten die voor de overheden en het bedrijfsleven voortvloeien uit het Bouwstoffenbesluit dalen van ¤ 52 miljoen tot circa ¤ 30 miljoen.

Op 1 januari 2005 worden de bepalingen over legionellapreventie opgenomen in het Waterleidingbesluit. Dit leidt tot een lastenvermindering ten opzichte van de oude regeling van ¤ 40 miljoen per jaar.

Op 20 oktober 2004 heeft staatssecretaris Van Geel de 'Notitie inzake lastenverlichting, stroomlijning en vereenvoudiging van wet- en regelgeving op het gebied van biotechnologie' naar de Tweede Kamer gestuurd. In de notitie beschrijft hij een aantal praktische maatregelen die tot lastenverlichting leiden. Zo is een nieuw automatiseringssysteem in gebruik genomen dat zorgt voor verkorting van de doorlooptijd van de vergunningverlening voor genetisch gemodificeerde organismen.

En één dezer dagen stuurt staatssecretaris Van Geel een brief naar gemeenten en provincies met het verzoek om bij verlening van milieuvergunningen en het toepassen van de algemene milieuregels terughoudend te zijn met nadere eisen. De staatssecretaris verzoekt gemeenten ook zoveel mogelijk standaardformulieren te gebruiken. In de brief vraagt hij verder om bij onderzoeks- en rapportageverplichtingen voor het bedrijfsleven te zorgen voor een goede communicatie over nut en noodzaak hiervan.

Meer info

Download de brief aan de Tweede Kamer (pdf, 60 KB) Dossier Modernisering VROM-regelgeving

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18934 )