Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave vrijdag 26 november

* RUIM TWEEDUIZEND HENNEPPLANTEN IN BESLAG GENOMEN

ROTTERDAM/SCHIEDAM - Politiemensen van de districten Waterweg, Schiedam, De Noordoek en Feijenoord-Ridderster stelden donderdag in woningen en een bedrijfspand op het Gronsvelderf, Vlaardingweg, Maliestraat, Schieweg en Amperestraat onderzoeken in. In die woningen werden hennepkwekerijen aangetroffen, met in totaal ruim tweeduizend hennepplanten. Planten en apparatuur zijn in beslag genomen.
Omstreeks acht uur 's ochtends werd een hennepkwekerij in een woning op het Gronsvelderf (Rotterdam) ontmanteld, waarbij in totaal 161 hennepplanten werden gevonden. Tegen de 29-jarige eigenaar uit Rotterdam is proces verbaal opgemaakt. In een bedrijfspand aan de Vlaardingweg werden naar aanleiding van een tip via Meld Misdaad Anoniem, 656 hennepplanten aangetroffen en in beslag genomen. Eneco-personeel constateerde dat de elektriciteit illegaal werd afgetapt en sloot de stroomvoorziening af. Twee mannen uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel, 31 en 45 jaar oud, werden aangehouden en voor nader verhoor overgebracht naar een politiebureau.
Donderdagmiddag omstreeks één uur werd, naar aanleiding van rookontwikkeling, een onderzoek ingesteld in een woning in de Maliestraat. Binnen werden ruim 400 hennepplanten aangetroffen, alsmede de voor de groei benodigde apparatuur. Alles is in beslag genomen en later vernietigd. Naar de eigenaar van de hennepkwekerij wordt op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld.
In een woning op de Schieweg troffen politiemensen, na een ingesteld onderzoek, 's middags omstreeks vier uur ruim 1000 henneplanten aan. Eneco-personeel constateerde dat de elektriciteit illegaal werd afgetapt en sloot de stroomvoorziening af. Twee mannen uit Spijkenisse, 24 en 51 jaar, werden aangehouden en voor verhoor overgebracht naar een politiebureau. Omstreeks vier uur 's middags werd, naar aanleiding van een melding huiselijk geweld, een hennepkwekerij in de Amperestraat in Schiedam ontmanteld. De hennepplanten, alsmede de voor de groei benodigde apparatuur werden in beslag genomen en later vernietigd. De 48-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.


* TWEEHONDERDVIJFIG KILO VUURWERK IN BESLAG GENOMEN

HELLEVOETSLUIS - Politiepersoneel van het wijkteam Hellevoetsluis heeft donderdagavond omstreeks half acht in een garage en een geparkeerd auto aan de Staringhof 250 kilo vuurwerk in beslag genomen.
Het vuurwerk bestond uit o.a. lawinepijlen, nitraten, vlinders, mortieren en flowerbeds. Het wijkteam stelde een onderzoek in naar diverse vernielingen die in de afgelopen weken werden gepleegd met vuurwerk.
Hierbij werden vier jongens, in de leeftijd varierend van 16 tot 19 jaar, allen afkomstig uit Hellevoetsluis aangehouden. De jongens hadden met behulp van illegaal vuurwerk o.a.diverse brievenbussen, lantaarnpalen en kliko's vernield. Tijdens dit onderzoek werd de opslagplaats bekend waarna de goederen werden aangetroffen. Het onderzoek naar de eigenaar van het vuurwerk en andere betrokkenen gaat verder. Tegen de vier verdachten is proces-verbaal opgemaakt.


* INTEGRALE HORECACONTROLE
ROTTERDAM - De politie van het district Feijenoord - Ridderster heeft woensdagmiddag en -avond, met een groot aantal andere overheidsdiensten eem integrale horecacontrole gehouden. Samen met medewerkers van het team Daadkracht, Deelgemeente Feijenoord, Vreemdelingendienst, Arbeidsinspectie, Belastingdienst, UWV, interventieteam Dordtselaan en de Eneco werden in totaal negen horecagelegenheden bezocht in de omgeving van de Maashaven. In één zaak werd het gas en licht afgesloten door de Eneco in verband met een grote betalingsachterstand. In twee andere zaken werd fraude met de gas- en electriciteitsmeter geconstateerd. In een vierde gelegenheid werd een boete opgelegd omdat men het zegel op de stroommeter had verwijderd. Tegen twee ondernemers is proces-verbaal opgemaakt door de Arbeidsinspectie in het kader van de wet Arbeid Vreemdelingen.
Het interventieteam constateerde dat er mogelijk in een zestal gevallen sprake was van uitkeringsfraude. De Belastingdienst en het UWV stelden vast dat er in een aantal gelegenheden 'zwart' personeel aan het werk was waarvoor geen loonbelasting en sociale lasten werden afgedragen. In diverse gevallen worden er vervolgonderzoeken gestart door verschillende overheidsdiensten.

Middaguitgave donderdag 25 november

* DALING AANTAL AANGIFTEN GAAT DOOR
ROTTERDAM - In oktober bracht de politie Rotterdam-Rijnmond door de gerichte aanpak van de speerpunten geweld, (drugs)overlast en jeugd, 2652 verdachten van misdrijven ter vervolging naar het Openbaar Ministerie. Een stijging van 147 ten opzichte van oktober 2003. Het aantal kantonzaken dat door de politie ter afdoening naar het Openbaar Ministerie werd gestuurd bedroeg 2341, een daling van 440 vergeleken met oktober 2003. De daling van het aantal aangiften, van 10733 in oktober 2003 naar 9124 in oktober dit jaar en overlastmeldingen zette zich voort.

Drugsoverlast
In de eerste tien maanden van 2004 werden 691 overlastgevende verslaafden voorgeleid aan het Openbaar Ministerie. Het aantal meldingen over drugsoverlast nam in de eerste 10 maanden van 2004 vergeleken met dezelfde periode in 2003 met 16% af. Het aantal verdachten van drugs en overlast dat ter afdoening naar het Openbaar Ministerie werd gestuurd bedroeg in oktober 957. Een stijging ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar toen dit er 750 waren.

Geweld
Het aantal verdachten van geweldsmisdrijven dat ter vervolging naar het Openbaar Ministerie werd gestuurd daalde van 648 verdachten in oktober 2003 naar 588 in oktober 2004. Evenals het aantal verdachten daalde het aantal aangiften van geweld. In oktober 2004 werden er 1094 aangiften gedaan terwijl dit in oktober 2003 1143 waren.

Jeugd
In oktober 2004 werden 322 jeugdige verdachten van misdrijven ter vervolging naar het Openbaar Ministerie gebracht. Over dezelfde periode vorig jaar bedroeg dit aantal 330. Een stabiele ontwikkeling. Ook de doorlooptijd van jeugdzaken naar justitie wordt steeds korter en voldoet nu reeds aan de landelijke norm (vanaf 2006) dat 80 procent binnen een maand dient te zijn ingezonden bij het Openbaar Ministerie.

Preventief fouilleren
In oktober werden 10 acties preventief fouilleren in de aangewezen veiligheidsrisicogebieden Rotterdam-Centrum, het Oude Noorden en Hillesluis gehouden. Hierbij werden op straat 1922 personen en in 20 horecagelegenheden 339 personen gefouilleerd, daarnaast werden 420 auto's gecontroleerd. In totaal werden 32 personen gearresteerd, waarvan 18 op grond van de Wet Wapens en Munitie.

Kwart van totaal aantal aangiften via internet en telefoon In oktober deden 1670 personen aangifte via internet (www.politie-rotterdam-rijnmond.nl) en 522 mensen deden dit telefonisch via 0900-8844, lokaal tarief. Daarmee werd een kwart van het totaal aantal aangiften in oktober 2004 telefonisch of via internet gedaan.

Ochtenduitgave donderdag 25 november