Ingezonden persbericht


Persbericht

Onderwerp: Stichting Duinbehoud staakt verzet tegen windmolenpark

Datum: 26 november 2004

De Stichting Duinbehoud heeft zich teruggetrokken uit de juridische procedures tegen de bouw van een groot windmolenpark voor de kust van Egmond. Een belangrijke motivatie daarbij is geweest, dat er naast de bouw van windmolens in de Noordzee ook vijf grote natuurherstelprojecten worden uitgevoerd.

Natuurherstelprojecten zijn noodzakelijk om de schade aan natuur en landschap als gevolg van die windmolens te compenseren. De juridische acties van de Stichting Duinbehoud hebben ertoe geleid dat er nu niet alleen milieuwinst wordt geboekt (schone energie door windmolens), maar ook natuurwinst (nieuwe natuur door sanering en natuurherstel). Bovendien hebben Shell en Nuon in een brief aan de Stichting toegezegd, dat zij de windmolens na 20 jaar weer zullen afbreken.

Vrije horizon

Enkele jaren geleden hebben Shell en Nuon plannen ontwikkeld voor de bouw van een groot windmolenpark voor de kust van Egmond. Tegen deze plannen heeft de Stichting Duinbehoud keer op keer bezwaar gemaakt. Een belangrijke motivatie daarbij is geweest, dat windmolens vlak voor de kust veel vogelslachtoffers kunnen maken. Jaarlijks vliegen er miljoenen vogels langs de Nederlandse kust en het risico voor een aanvaring met windmolens is reëel.

Een tweede motivatie is de aantasting van het kustlandschap geweest. De Nederlandse kustzone is een van de weinige gebieden in Nederland waar mensen nog kunnen genieten van de rust, de ruimte en de vrije horizon. De Stichting Duinbehoud maakt zich sterk voor het behoud van open ruimte en ziet die liever niet volgebouwd met windmolens.

Compensatiemaatregelen

De acties van de Stichting Duinbehoud hebben niet geleid tot het stoppen van de bouw van de windmolens. Wel hebben de acties geleid tot een degelijk pakket van compensatiemaatregelen.


1. Het natuurgebied De Putten achter de Hondsbossche Zeewering zal met 6 ha worden uitgebreid. De Putten is een bijzonder vogelrijk gebied en van belang voor de trekvogels langs de kust.


2. Ten zuiden van Wijk aan Zee wordt een zendstation met parkeerplaats opgeruimd. Deze bouwwerken staan midden in het kwetsbare duingebied. Na sanering wordt het nieuwe natuurgebied overgedragen aan het PWN.


3. Speciaal voor de trekvogels die mogelijk het slachtoffer worden van de windmolens wordt een Vogelfonds in het leven geroepen. Uit dit fonds van 2 ton kunnen compensatieprojecten worden gefinancierd voor die vogels.


4. Voor de aanpak van de vervuiling van Noordzee en stranden wordt een bedrag van ¤50.000 gereserveerd. Vanuit de haven van IJmuiden worden acties gestart om afval te verzamelen van en met vissersschepen.


5. Er wordt ¤35.000 gereserveerd voor het herstel van een duinvallei in het Noord-Hollands Duinreservaat. Ten zuiden van Egmond wordt een voormalig landbouwgebied omgevormd tot natuurgebied.


6. De vereniging Kust en Zee zal een documentaire maken over de natuur in de Noordzee om op die manier meer draagvlak te krijgen voor bescherming van de natuur en landschap langs de kust en op de Noordzee.

Einde bericht